Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή μετά τον Αύγουστο

advertisement

Υπέρ μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, τάχθηκε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας πάντως ότι «η οικονομία ανακάμπτει». Ωστόσο, εκτιμά ότι η χώρα έχει ακόμη απόσταση να διανύσει μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Με τον τρόπο αυτό, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος επανέρχεται στην αρχική τοποθέτησή του περί προληπτικής γραμμής. Οι δηλώσεις του μάλιστα γίνονται σχεδόν παράλληλα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που για πρώτη φορά δεν μίλησε για πλήρη έξοδο από τα μνημόνια, αλλά για έξοδο «χωρίς δυσβάστακτες υποχρεώσεις για τους Έλληνες».

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί το καθεστώς επιτήρησης στο οποίο θα μπει η χώρα μέχρι την αποπληρωμή του 75% του ποσού που έχει δανειστεί, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στη χώρα προληπτική πιστωτική γραμμή.
Στο ζήτημα είχε αναφερθεί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, που είχε επισημάνει ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο, θα υπάρξει ένα «πλαίσιο επιτήρησης», δηλαδή ένα νέο πρόγραμμα για τη χώρα, χωρίς όμως χρήματα…

Επωφελής η πιστοληπτική γραμμή 

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνο-ισπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για «το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η ύπαρξη προληπτικής στήριξης θα ήταν επωφελής για την οικονομία, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα έχει ασφάλεια στη χρηματοδότηση των αναγκών της, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που η κατάσταση στις διεθνείς αγορές επιδεινωθεί.

Παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι αυτά να αποκτήσουν και πάλι τη «σφραγίδα του αξιόχρεου» από τους οίκους αξιολόγησης. Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι η διατήρηση του καθεστώτος αυτού (της κατ΄ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ) είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία των μη επιλέξιμων προς επένδυση κρατών.

Παρά ταύτα ο κ. Στουρνάρας διαπιστώνει ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή (λιτότητας) έχει φέρει αποτελέσματα. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν προχωρήσει από χρόνια ολοκληρώνονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί και οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. «Η οικονομία ανακάμπτει» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο όπως παρατήρησε η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ