Οι πράκτορες της CIA, η ρωσική «επαφή» και ο Ντόναλντ Τραμπ

advertisement

Οι New York Times σε ρεπορτάζ τους αποκάλυψαν ότι η CIA είχε επαφές με έναν μυστηριώδη Ρώσο, τον οποίο πλήρωσαν με 100.000 δολάρια για να αποσπάσουν πληροφορίες που θα εξέθεταν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Κεντρική Υπηρεσία πληροφορίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε επαφές με έναν Ρώσο, ο οποίος ζητούσε εκατομμύρια δολάρια για να παραδώσει πληροφορίες τόσο για κλεμμένα προγράμματα λογισμικού για τη διεξαγωγή κυβερνοπολέμου από την NSA ( Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας), αλλά και «ροζ» υλικό με πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τόσο ο δημοσιογράφος Μάθιου Ρόζενμπερκ των New York Times όσο και ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Τζέιμς Ράισεν του The Intercept παρουσίασαν ρεπορτάζ στα οποία επισημαίνουν ότι η ρωσική «επαφή» διαβεβαίωνε την CIA ότι κατέχει έγγραφα που περιέχουν στοιχεία για τον Ντόναλντ Τραμπ όπως αμφιλεγόμενοι οικονομικοί φάκελοι, αλλά και βίντεο σεξουαλικού χαρακτήρα. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι η Υπηρεσία κλήθηκε να πληρώσει, τελικά, 100.000 δολάρια στον μυστηριώδη Ρώσο.

Όπως αναφέρουν οι Times, οι Αμερικανοί κατάσκοποι ακύρωσαν τη συμφωνία διότι ανησυχούσαν πως είχαν μπλέξει σε μια ρωσική επιχείρηση με σκοπό να προκληθεί αναστάτωση στην αμερικανική κυβέρνηση και για τις συνέπειες που θα είχε η αποκάλυψη του γεγονότος πως αγόραζαν υλικό σε βάρος του Τραμπ.

Από την πλευρά της η CIA ανακοίνωσε ότι το ρεπορτάζ είναι ανακριβές σημειώνοντας «τα πρόσωπα που εξαπατήθηκαν εδώ είναι ο Τζέιμς Ράιζεν και ο Ματ Ρόζενμπεργκ»

«Ελπίζω πως οι άνθρωποι θα δουν και θα καταλάβουν τι συμβαίνει εδώ. Όλα αυτά αρχίζουν τώρα να βγαίνουν – ΑΠΟΞΗΡΑΝΕΤΕ ΤΟ ΕΛΟΣ!» έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ επαναλαμβάνοντας μία από τις αγαπημένες εκφράσεις του όταν υποσχόταν ότι όταν ανέβαινε στην εξουσία θα καθάριζε το «έλος» των ελίτ της Ουάσινγκτον.

Μόνο που η διάψευση της CIA δεν έπεισε όλο τον κόσμο, ούτε τους πολιτικούς κύκλους της πρωτεύουσας.

«Ο Τζέιμς Ράιζεν έχει κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ», την πιο υψηλή αμερικανική δημοσιογραφική διάκριση, ανάφερε σε ένα τουίτ ο Δημοκρατικός βουλευτής Τεντ Λου.

«Το άρθρο του υπονοεί πως ο διευθυντής της CIA (Μάικ Πομπέο), φοβάται να λάβει πληροφορίες που εκθέτουν τον @realDonaldTrump τις οποίες προσφέρουν οι Ρώσοι. Αν αυτό είναι αλήθεια, ο διευθυντής της CIA πρέπει να εξηγήσει τις ενέργειές του στο Κογκρέσο. Ορκίστηκε στο Σύνταγμα, όχι στον Τραμπ».

Από την πλευρά του ο Μάθιου Ρόζενμπεργκ επισήμανε ότι η CIA διέψευσε κάτι που δεν έγραψε ο ίδιος στο ρεπορτάζ του.