ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ: Δραματική έκκληση Οικολόγων της ΟΙΚΙΠΑ στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για τα 800 στρ. στα “Σαμαρέϊκα”


Δραματική έκκληση για τη σωτηρία του δάσους της Στροφυλιάς απηύθυνε με επιστολή της στον πρωθυπουργό της χώρας, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας.

Τον καλεί έστω και την ύστατη στιγμή (το νομοσχέδιο ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη βουλή) να μη συναινέσει στο ξεπούλημα των 800 στρεμμάτων της Στροφυλιάς στους καταπατητές, και να αποσύρει το επίμαχο άρθρο 18 του νόμου για τους φορείς διαχείρισης.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Στον απόηχο της χθεσινής σας παρουσίας στην πόλη μας στα πλαίσια του 9ου περιφερειακού συνεδρίου, δεν γνωρίζουμε αν είστε ενημερωμένος για ένα καίριο ζήτημα στο όποιο μέλλει να κριθεί η οικολογική σας ευαισθησία, τόσο ως Κυβέρνηση όσο και για σας προσωπικά.

Αναφερόμαστε στο άρθρο 18 του νόμου για τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών (που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή), όπου αναφέρει ότι νομιμοποιούνται γεωργικές δραστηριότητες μέσα σε εθνικά πάρκα, εφόσον «αυτές προϋπήρχαν της υπαγωγής της έκτασης στο ειδικό καθεστώς προστασίας»!

Είναι ένα άρθρο- μαχαιριά για το δικό μας εθνικό πάρκο Κοτυχίου- Στροφυλιάς, αφού μια καταπατημένη έκταση 800 περίπου στρεμμάτων στην καρδιά του πάρκου παραδίδεται στους καταπατητές της, εφόσον οι παράνομες αυτές καλλιέργειες προϋπήρχαναπό την ανακήρυξη της προστασίας του, μέσω του NATURA 2000.

Έτσι, τα πρωτόκολλα αποβολής και οι άλλες διοικητικές πράξεις και νομικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί πάνε στον κάλαθο των αχρήστων, και οι αγώνες της ΟΙΚΙΠΑ και του αχαϊκού λαού εδώ και 30 χρόνια για την προστασία του σημαντικότατου αυτού πάρκου, αντί να ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ από μια προοδευτική κυβέρνηση, δυστυχώς πισωγυρίζουν…

Κύριε πρωθυπουργέ,

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε τις φήμες που κυκλοφορούν ότι κυβερνητικά σας στελέχη υπέκυψαν σε πιέσεις και συμφέροντα των καταπατητών και των τοπικών υποστηρικτών τους. Σας λέμε μόνο ότι τυχόν ψήφιση του επίμαχου άρθρου σας εκθέτει ανεπανόρθωτα και σας και την κυβέρνηση σας.

Να γνωρίζετε επίσης ότι η ΟΙΚΙΠΑ θα εξαντλήσει όλα τα θεσμικά και ένδικαμέσα σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο,κατά μιας διάταξης που είναι εξόφθαλμα αντισυνταγματική και κατά του δημοσίου συμφέροντος.

Με την ελπίδα ή ύστατη αυτή έκκληση πριν την επικείμενη ψήφιση του νόμου να βρει ανταπόκριση