Τι απαντούν 5 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis

Απαντήσεις στις κυβερνητικές διαρροές για εμπλοκή τους στην υπόθεση Novartis έδωσαν πέντε πρώην πρωθυπουργού και υπουργοί Υγείας και Εργασίας μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς και Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης κατήγγειλαν τους κυβερνητικούς χειρισμούς, υποστήριξαν ότι δεν είχαν εμπλοκή στην υπόθεση αλλά και έκαναν αποκαλύψεις για ό,τι προηγήθηκε στην υπόθεση αυτή.

Πικραμμένος: Έχουμε σύμπλευση της κυβέρνησης με την δικαστική εξουσία, κατά το πρότυπο της Πολωνίας

«Σύμπλευση» και «διασταύρωση των εξουσιών, μη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πολωνίας», κατήγγειλε, δηλώνοντας «πάρα πολύ οργισμένος» ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ο κύριος Πικραμμένος δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για την όξυνση του πολιτικού κλίματος, που όπως είπε «αποσκοπείται ενσυνείδητα» και τόνισε πως αυτά που συνέβησαν χθες είναι αδιανόητα: «Επικαλούμαι και τις δύο ιδιότητες που είχα για να σας πω ότι ποτέ δεν θα είχα διανοηθεί να στείλω τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ανταλλάξει απόψεις με τον εισαγγελέα. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα.

Όταν δεν κάνει αξιολόγηση ο εισαγγελέας και τα στέλνει όλα στη Βουλή, γιατί να ενημερωθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;», διερωτήθηκε.

«Δεν θέλω να σχολιάσω αν γίνεται καλώς ή κακώς αλλά αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται από την εισαγγελία, ότι αρκεί η απλή αναφορά ή καταγγελία και διαβιβάζεται η υπόθεση στη Βουλή», εξήγησε και συμπλήρωσε πως είδε «με ικανοποίηση» ότι υπήρχε αναφορά από την Εισαγγελία «ότι ειδικά για το όνομά μου δεν υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία».

Σχολιάζοντας το ότι όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει λάβει μερική γνώση της δικογραφίας και για αυτό ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό, δήλωσε: «Δεν ξέρω αν επιτρέπεται, νομίζω ότι δεν επιτρέπεται, αλλά δεν θέλω να πω τίποτα κακό για οποιονδήποτε δικαστικό λειτουργό. Εάν έκαναν ό,τι έκαναν θα το έκαναν διότι έτσι αντιλήφθηκαν την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, όμως μπορεί αυτό να ήταν και λάθος».

Το θέμα δεν εντοπίζεται μόνο στο ζήτημα της λειτουργίας της δικαιοσύνης, πρέπει να λειτουργούν σωστά οι θεσμοί, και πάνω από όλα το κράτος δικαίου, είπε και ανέφερε πως θα περιμένει να λάβει γνώση της δικογραφίας, προτού εξετάσει άλλες κινήσεις. «Είμαι πάρα πολύ οργισμένος και δεν περίμενα τέτοιο πράγμα ποτέ μου, νόμιζα ότι είχε κλείσει το θέμα μετά το εξώδικο που είχα στείλει», είπε αναφερόμενος στην προ μηνών εμπλοκή του στην υπόθεση από εφημερίδα, που είναι και η μόνη γνώση που όπως λέει, είχε για το θέμα.

Ο κύριος Πικραμένος εξάλλου εξήγησε πως η μοναδική του εμπλοκή στην υπόθεση έχει να κάνει με μία αναφορά του τότε (επί πρωθυπουργίας του) προέδρου της Novartis, όπως είχε αποκαλύψει εφημερίδα. «Υπήρχε μια βιντεοκασέτα, όπου ο τότε δ/νων σύμβουλος της Novartis και πρόεδρος φαρμακοβιομηχανιών είχε αναφέρει ότι μετείχα στις διαπραγματεύσεις. Εμείς ως υπηρεσιακή κυβέρνηση είχαμε να αντιμετωπίσουμε μείζονος έκτασης απεργιακές κινητοποιήσεις φαρμακοποιών, είχαμε έλλειψη φαρμάκων υψηλού κόστους και την αξίωση του συνδέσμου φαρμακοβιομηχάνων για το νέο δελτίο φαρμάκων, πράγμα που αρνηθήκαμε να υπογράψουμε».

 

Άδωνις Γεωργιάδης: Προφανώς έχουν στήσει τους μάρτυρες

Για καταπάτηση του Συντάγματος από τον τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη σε περίπτωση που ενημέρωσε τον υπουργό για την δικογραφία έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε πως για το λόγο αυτό την Τετάρτη θα καταθέσει μήνυση εναντίον τους. «Είπε μετά από “μερική άτυπη ενημέρωση” ο κύριος Παπαγγελόπουλος και αν του έχει αποκαλύψει η κυρία Τουλουπάκη έστω και μία σελίδα από την δικογραφία, θα απολογηθούν στην Δικαιοσύνη», τόνισε και εξήγησε: «Πώς το ξέρουν ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, ή από την κυρία Τουλουπάκη ή από τους προστατευόμενους μάρτυρες, τους οποίους προφανώς έχουν στήσει οι ίδιοι».

Ο ίδιος δήλωσε πως σε γνώση του είναι μόνο «το δημοσίευμα που λέει ότι δύο νέοι προστατευόμενοι μάρτυρες, εγχώριοι, προσήλθαν αυτοβούλως, μαρτυρίες με κουκούλα, οι οποίοι έχουν πει διάφορα».

Ο κύριος Γεωργιάδης επισήμανε επίσης πως εκ μέρους της κυβέρνησης, «το σηκώνουν πολύ το θέμα προφανώς και για την αλλαγή της ατζέντας».

«Το Σκοπιανό δεν προχωράει, οι πλειστηριασμοί δεν προχωράνε και άρα θα έχουν πρόβλημα οι τράπεζες, το πρόγραμμα δεν προχωράει και ο κύριος Τσίπρας είχε ανάγκη ενός νέου αφηγήματος», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί κανένας Έλληνας να πιστεύει πραγματικά ότι δύο πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί έπαιρναν βαλίτσες με χρήματα από την Novartis».

Οι τιμές των φαρμάκων δεν έβγαιναν από τον υπουργό, κι εγώ δεν την υπέγραφα αν δεν είχα ομόφωνη απόφαση από την επιτροπή φαρμάκων, στην οποία συμμετείχαν οι πάντες, επισήμανε, τονίζοντας πως «στις 11, στην Εξεταστική θα μιλήσουμε για το ΚΕΕΛΠΝΟ και θα αποκαλύψω διά εγγράφων την σκευωρία που έστησε εναντίον μου ο κύριος Πολάκης για να με κλείσει φυλακή, θα ανατριχιάσετε, θα πείτε ότι δεν μπορεί να γίνονται στην Ελλάδα αυτά. Και αυτό σχετίζεται με την Novartis γιατί δείχνει τη διάθεσή τους να στήνουν πράγματα».

«Όσοι ενοχλούν τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε αυτή τη λίστα», κατέληξε ο κύριος Γεωργιάδης.

 

Σαλμάς: Εγώ ενημέρωσα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση

Στην αποκάλυψη ότι ήταν ο ίδιος που ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή προχώρησε ο πρώην υφυπουργός Υγείας Σταύρος Σαλμάς.

Όσον αφορά, δε, την διαρροή για εμπλοκή του ονόματός του στη σχετική δικογραφία ο κ. Σαλμάς παρατήρησε «όταν όταν η δαπάνη πέφτει πώς μπορεί να κατηγορήσει κάποιους υπουργους που μείωσαν τη δαπάνη» παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση ΝΔ και ο ίδιος μείωσαν τη φαρμακευτική δαπάνη και άρα και τον τζίρο των φαρμακευτικών εταιρειών.

«Έχω την τύχη να είμαι ο μόνος πολιτικός μαζί με τους δύο πληροφοριοδότες υπαλλήλους της Novartis που σε συνεργεασία με δικηγορικό γραφείο στις ΗΠΑ ξεκινήσαμε να στείλουμε στη δικαιοσύνη την υπόθεση για αθέμιτες πρακτικές της Novartis» είπε ο κ. Σαλμάς.

«Δέκα ημέρες πριν καταθέσουν οι μάρτυρες για την Ελλάδα ενημέρωσα εγκαίρως τον Δεκέμβριο του 2016. Αυτά έστειλε στην εισαγγελία διαφθοράς ο κ. Κοντονής, μέχρι τότε αγνοούσε πλήρως την υπόθεση» συμπλήρωσε ο κ. Σαλμάς.

Ο πρώην υφυπουργός Υγείας έκανε λόγο επίσης για δύο πορίσματα για αθέμιτες πρακτικές της Novartis που έστειλε κατά τη διάρκεια της θητείας του όταν «είχαμε πιάσει τη Νovartis να χρηματοδοτεί υπηρεσιακούς παράγοντες». Όπως είπε στα πορίσματα περιλαμβάνονταν 40 άτομα.

«Το δικηγορικό γραφείο στις ΗΠΑ με βρήκε γιατί ο μάρτυρας είπε ότι πληρώναμε για να φάμε τον Σαλμά. Στις 30 Μαΐου 2017 ο δικηγόρος των πληροφοριοδοτών-υπαλλήλων είπε ότι “αυτό που ξέρω είναι ότι ο Σαλμάς είναι ο νο1 στόχος της Novartis”» πρόσθεσε ο κ. Σαλμάς τονίζοντας ότι «σε 10 χώρες που έχουν πιάσει τη Novartis σε καμία δεν είχε πολιτικά πρόσωπα».

Ο Μάριος Σαλμάς παρουσιάσε, τέλος, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση ΝΔ παρέδωσε φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 165 εκατ.ευρώ τον μήνα ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι κάθε μήνα 230 εκατ. ευρώ.

 

 

Ανδρέας Λυκουρέντζος: Δεν με πλησίασε κανείς από φαρμακευτική

«Εγώ δεν εξέδωσα καμία απόφαση που αφορά το φάρμακο, δεν είχα καμία εμπλοκή στο θέμα της Novartis», ξεκαθάρισε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος που διετέλεσε υπουργός Υγείας για ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013.

Όπως είπε τις αρμοδιότητες είχε ο κύριος Σαλμάς, «καμία απόφαση δεν έχω υπογράψει εγώ», ανέφερε. «Υπήρχαν μηχανισμοί που καθορίζονταν οι τιμές στα φάρμακα», ανέφερε .

«Πρέπει να σας πω, ότι κανείς δεν τόλμησε να με πλησιάσει από καμία φαρμακευτική. Κανείς δεν με πλησίασε να μου υποδείξει τίποτα», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Λυκουρέντζος «όταν λάβω γνώση της δικογραφίας, θα κινηθώ εναντίων όλων εκείνων που έχουν κάνει οποιαδήποτε αναφορά που έχει γίνει στο όνομά μου και με σπιλώνει» και συνέχισε θυμίζοντας ότι «και στη δικογραφία για το Ερρίκος Ντινάν είχε γίνει αναφορά στο όνομά μου… και τελικά η αναφορά ήταν ότι δεν δέχτηκα τον Μαρτίνη στο γραφείο μου».

«Μου προξενεί εντύπωση πώς μπορεί να κατηγορούνται πολιτικά πρόσωπα με υποθέσεις. Περιμένω να δω την δικογραφία», κατέληξε.

 

Γιώργος Κουτρουμάνης: Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων

Την έκπληξή του για την εμπλοκή του στις κυβερνητικές διαρροές για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis εξέφρασε ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων. Εκείνο το οποίο θα μπορούσε να πει για μένα ήταν ότι έκανα τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθεί η δαπάνη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογραφήση ως υπουργός Εργασίας. Ήταν 5,6 δισ. η δαπάνη και όταν αποχώρησα ήταν κάτω από 3 δισ. το χρόνο» δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας εξέφρασε, επίσης, την οργή του «γιατί δεν έχω δώσει ποτέ δικαίωμα να αμφισβητήσει κανείς την τιμιότητά μου».

Ο ίδιος εμφανίστηκε ήσυχος για τις εξελίξεις προσθέτοντας ότι «δεν έχω καμία ενημέρωση για το περιεχόμενο της δικογραφίας».

Έκανε ακόμα λόγο για «αθλιότητα από την κυβέρνηση» εκτιμώντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να δημιουργήσει ενόχους σε μια πορεία για να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα».

«Δεν το συζητάμε, η μεθόδευση είναι προφανής» κατέληξε ο κ. Κουτρουμάνης.