Ο Δήμος Χίου προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της επέκτασης του Hot Spot στο νησί

Ο Δήμος Χίου ζητεί  από το Συμβούλιο της Επικρατείας να «παγώσει» με προσωρινή διαταγή   η υπουργική απόφαση με την οποία παρέχεται άδεια χοροθέτησης και κατασκευής κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης (Hot Spot)   στο παλαιό εργοστάσιο της Β Ι.ΑΛ. στην θέση Μαδόνι της δημοτικής ενότητας Καμποχώρων της κοινότητας Χαλκειούς, εμβαδού 5.265μ2 με διώροφο κτίσμα.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο έτος το Συμβούλιο της Επικρατείας για τυπικούς λόγους, απέρριψε την αίτηση  110 τοπικών φορέων της Χίου (Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών, εταιρείες, επιχειρηματίες, κ.λπ.), όπως και κάτοικων του νησιού που  ζητούσαν  να ακυρωθεί η από 8 Ιανουαρίου 2016 υπουργική  απόφαση που προβλέπει την «σύσταση κέντρου πρώτης υποδοχής και προσωρινών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους Χίο και Σάμο».

Με την σημερινή αίτησή του ο Δήμος ζητεί να «παγώσει» προσωρινά, να ανασταλεί και να ακυρωθεί η από 30.11.2017 κοινή υπουργική απόφαση για την άδεια χωροθέτησης και κατασκευής κέντρου υποδοχής και τουτοποίησης στη  Χίο.

Τώρα ο Δήμος Χίου αναφέρει ότι το 2016 παραχωρήθηκε δωρεάν στο Δημόσιο για τρία έτη η  χρήση μέρους (τμήματος) του επίμαχου  ακινήτου για την κατασκευή δομών προσωρινής φιλοξενίας και έργων υποδομή (ύδρευση, αποχέτευση, περίφραξη, κ.λπ.). Στη σύμβαση παραχώρησης δεν προβλέπονται μετασκευές, κατασκευές, κ.ά. έργα.
Παρ΄ όλα αυτά το Δημόσιο δεν τήρησε την εν λόγω σύμβαση, σημειώνει ο Δήμος Χίου, καθώς προκήρυξε εργασίες, για την τοποθέτηση μόνιμων διώροφων κοντέινερ, κατασκευές από σκυρόδεμα, κ.λπ.

Δηλαδή θα γίνουν οικοδομικές εργασίες χωρίς οικοδομική άδεια, χωρίς περιβαλλοντική μελέτη. Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση  «έχει καταφανή σκοπό την παροχή μανδύα νομιμότητας στις επιδιωκόμενες προς εκτέλεση οικοδομικές εργασίες» και μάλιστα άγνωστου αριθμού, υπογραμμίζει ο Δήμος Χίου.

Κατά συνέπεια η προσβαλλόμενη κοινή υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς, μεταξύ των άλλων,  επέρχεται αυθαίρετη αλλαγή χρήσεων των υπαρχουσών εγκαταστάσεων  χωρίς καμία μελέτη, χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, χωρίς πολεοδομικά κριτήρια, κατά παρέκκλιση των χρήσεων γης, κατά παραβίαση των συνταγματικών αρχών της χρηστής διοίκησης  και της προστασίας της νησιωτικότητας, κ.λπ.

advertisement