Βρετανία: Δύσκολη χρονιά το 2017 για καταναλωτές και λιανεμπόριο

Περαιτέρω υποχώρηση σημειώθηκε τον Δεκέμβριο στις πωλήσεις των βρετανικών καταστημάτων λιανικής στη Βρετανία και μάλιστα μεγαλύτερη των προσδοκιών, κλείνοντας έτσι τη χειρότερη χρονιά για το λιανεμπόριο από το 2013, την ώρα που οι καταναλωτές πιέζονται από τον υψηλό πληθωρισμό που περιορίζει τη δυνατότητα για δαπάνες.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, ο όγκος λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,5% από τον Νοέμβριο και κινήθηκε κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών που πήραν μέρος σε έρευνα του Reuters, οι οποίοι είχαν κάνει λόγο για μηνιαία πτώση 0,6%. Τον Νοέμβριο είχαν σημειώσει αύξηση 1%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2016, τον μήνα δηλαδλη που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, ενώ ήταν και ο Δεκέμβριος με τις χαμηλότερες επιδόσεις των τελευταίων επτά ετών.
Σύμφωνα με στατιστικολόγους, η πιο μακροπρόθεσμη εικόνα δείχνει επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς οι αυξημένες τιμές συμπιέζουν την αγοραστική δύναμη του κόσμου. Όπως μάλιστα αναφέρουν πολλοί καταναλωτές έκαναν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους τον Νοέμβριο, ώστε να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις της Black Friday.

Το δ’ τρίμηνο η αύξηση των πωλήσεων επιβραδύνθηκε στο 0,4%, από 0,8% κατά το γ’ τρίμηνο.

advertisement