Παρέμβαση Κοντονή στην υπόθεση του πλοίου «Noor 1»

Ο  υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος  Κοντονής  με έγγραφά του προς δυο αποδέκτες ζητεί την πειθαρχική έρευνα για τη  17μηνη καθυστέρηση   καθαρογραφής της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά που αφορά την υπόθεση εισαγωγής δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», τον Ιούνιο του 2014.

Ο Σταύρος Κοντονής απέστειλε  έγγραφο τόσο στον πρόεδρο όσο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πέππα και Ξένη Δημητρίου, αντίστοιχα και ζητεί  να κινηθεί η σχετική πειθαρχική διαδικασία και να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες δικαστών για την 17μηνη καθυστέρηση.

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά  εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2016 και δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα, ενώ λίγες μέρες μετά από την εισαγγελέα της έδρας Μαρία Τρουπή  έχει ασκηθεί έφεση υπέρ του νόμου, καθώς θεώρησε επιεική την ετυμηγορία του δικαστηρίου, με τη οποία καταδικάστηκαν  σε ισόβια πέντε άτομα (δύο Έλληνες και τρεις Τούρκους) και σε μικρότερες ποινές άλλους κατηγορούμενους.

Η εν λόγω έφεση, υποστηρίζεται από 52σέλιδη αιτιολογική έκθεση, θεωρεί επιεικείς τις ποινές που επιβλήθηκαν και  αφορά 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και τον 42χρονο εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη (έχει καταδικαστεί σε ισόβια) και τέσσερις ακόμα Έλληνες, που είχαν καταδικασθεί ως απλοί συνεργοί.
Όπως είναι γνωστό,  η αναίρεση υπέρ του νόμου δεν δημιουργεί καμία ανατροπή και δεν έχει έννομα αποτελέσματα στο «δια ταύτα» της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, απλώς έχει νομολογιακό χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται  ότι σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά από τους συνολικά 32 κατηγορουμένους, αθώοι κρίθηκαν οι 17, ενώ ορισμένοι από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της διακίνησης καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών.

Τέλος, το Εφετείο δεν απέδωσε σε κανέναν από τους διωκόμενους την ιδιότητα του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία προ διετίας εισήγαγε τους δύο τόνους ηρωίνης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα.