Τσίπρας στη Βουλή: Άρχισε το οριστικό τέλος των μνημονίων

«Παίρνω το βήμα νωρίτερα για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός και ζητώ την κατανόησή σας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, αφού ζήτησε να μιλήσει νωρίτερα για να παραστεί στην κηδεία του στενού του συνεργάτη Θοδωρή Μιχόπουλου.

 

«Με την σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος γιατί ουσιαστικά ολοκληρώνεται το μέρος των προαπαιτουμένων» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ολοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και 3ης αξιολόγησης είμαστε μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων. Αυτή η πραγματικότητα δίνει κουράγιο και ελπίδα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο αλλά την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς. Πρώτο απ όλα στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε την χώρα».

«Οι εξελίξεις τείνουν να τους οδηγήσουν σε εκλογική αναμέτρησης στο τέλος 4ετίας που δεν θα υπάρχει ίχνος πιστικού επιχειρήματος. Ακόμα και στο πιο φανατικό αντίπαλο της κυβέρνησης γίνεται φανερό ότι εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν αυτή η κυβέρνηση φαίνεται πως πετυχαίνει» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Δεν είναι μόνο το παλιό σύστημα που εκνευρίζεται αλλά και όσοι πίστεψαν ότι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι του 2015 ήταν επιλογές που δεν έβγαιναν που πίστευαν ότι η Αριστερά δεν μπορεί να έχει λόγο στις εξελίξεις και ότι πρέπει όταν παρ ελίδα βρίσκεται μροστά και την εμπιστεύεται ο λαός πρέπει να αποδρά και να παραδίδει την διακυβέρνηση στον αντίπαλο. Να κρύβεται πίσω από την ασφάλεια και περιμένοντας την Δευτέρα παρουσία όπως κάνουν οι Χιλιαστές».
«Εμείς πήραμε δύσκολη και ιστορική απόφαση χωρίς να γνωρίζουμε να έχουμε την βεβαιότητα ότι θα μας βγει. Πήραμε την απόφαση να δώσουμε την μάχη να λερώσουμε τα χέρια μας αλλά να μην αποδράσουμε» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Ολοι θα κριθούμε όχι με βάση την συγκυρία αλλά από την ιστορία με συνάρτηση δύο παραγόντων: των εναλλακτικών επιλογών που έχουμε μπροστά μας και του παραγόμενου αποτελέσματος που θελει χρόνο για να παραχθεί και να γίνει ορατό. Σήμερα αρχίζει δειλά δειλά να γίνεται ορατό».

«Το ερχόμενο καλοκαίρι αφήνουμε πίσω την δυσκολότερη περίοδο και αυτό είναι που κάποιους αντί να τους χαροποιεί τους δημιουργεί εκνευρισμό» συμπλήρωσε.

Αφήνουμε ίσως μια περίοδο 8 ετών και θα διαρκούσε περισσότερο αν ο λαός δεν έκανε την θαρραλέα επιλογή να στείλει τα κόμματα που ευθύνονται για την χρεοκοπία στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Κόμματα που κυβέρνησαν από το 2010 με τον φόβο και από το 2015 με την καταστροφολογία

Μπαίνουμε σε μια χρονιά που θα έχει ιστορικό αποτύπωμα.

Σταχυολογώ πως από την πρώτη στιγμή επιχειρηματολογούσαν από τον Σεπτέμβριο 2015. Δεν υπάρχει άλλος αρχηγός ο Μητσοτάκης σε αυτό καταγράφει πρωτιά ζητώντας αλλαγές με την ανάληψη της ηγεσίας στην ΝΔ. Προέβλεψε ότι η πρώτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει και εξέπεμπε την βεβαιότητα ότι η χώρα θα καταλήξει στα βράχια. Αργότερα μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα πετύχουμε κανένα στόχο του προγραμματος και αποτελεί νομοτέλεια η εφαρμογή του κόφτη. Διαψεύστηκε παταγωδώς και αντί κόφτης ήρθε μέρισμα αλλά αυτός συνέχισε στο ίδιο βιολί διαβεβαιώνοντας ότι η 2η αξιολόγηση δεν θα κλείσει. Όταν έκλεισε και η 2η αξιολόγηση με μηδενικό επιπέον δημοσιονομικό ισοζύγιο μας είπε ότι έκλεισε μεν αλλά με αντάλλαγμα 4ο μνημόνιο.

Όταν βγήκαμε δοκιμαστικά στις αγορές το αμφισβήτησε συγκρίνοντας την δική μας έξοδο με την έξοδο στις αγορές επι κ. Σαμαρά.

Αρχοτερα διαβεβαίωνε και πάλι ότι η 3 αξιολόγηση θα καθυστερήσει τόσο πολύ που δεν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018

Κάποια στελέση της ΝΔ ή που κινούνται στο περιβάλλον ενημέρωναν επενδυτές ότι επίκειται μεγάλη κρίση.

Όταν φάνηκε ότι και η 3η αξιολόγηση κλείνει σε χρόνο ρεκόρ και τα επιτόκια δανεισμού έπεσαν σε επίπεδο ρεκόρ και πάλι δεν άλλαξε ο χαβάς.

Όλα αυτά τα χρόνια προβλέπατε τα ίδια και τα ίδια. Κάθε πρωτοχρονιά από το 2016 μας λέγατε ότι μπαίνουμε σε χρονιά εκλογών. Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει αστρολόγο ή χειρομάντη για σύμβουλο αλλά σας λεω ότι σας λένε όσα θέλετε να ακούσετε.

Θα κάνει καλό και σε εσάς και στο πολιτικό σύστημα να αποδεχθείτε ότι παρά τις όποιες προβλέψεις και προσδοκίες σας η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα και το κάνει με κυβέρνηση τις δυνάμεις που εσείς προβλέπατε ότι την οδηγούν στα βράχια αλλά την οδηγούν στο ξέφωτο. Η οικονομία ανακάμπτει πετυχαίνει πραγματικ0ούς ρυθμούς ανάκαμψης, ρυθμούς που δε ν είχατε δει ούτε στα όνειρά σας. Η κυβέρνηση σε μια 3ετία μειώθηκε 7 μονάδες η ανεργία και καταγράφεται ρεκόρ στην προσέλκυση νέων άμεσων επενδύσεων. Οι αποδόσεις ομολόγων με 10ετή διάρκεια είναι στο 3,6 σε επίπεδο 2006.

Αυτή η θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία αναμένουμε να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα και να αποκρυσταλλωθεί από τους εταίρους μας στο ζήτημα του χρέους και να προχωρήσει η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος.

Δεν κρύψαμε ότι στο πλαίσιο που είμαστε ακόμα σήμερα – δεν έχουμε βγει από το πρόγραμμα – κάθε διαπραγμάτευση καταλήγει και σε επιτυχίες και σε συμβιβασμούς και σε οπισθοχωρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που εργαζόμαστε για να βγούμε το καλοκαίρι από το περιοριστικό πλαίσιο. Όμως και σε αυτές τις συνθήκες προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις για να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα προς όφελος της κοινωνίας. Το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό και στις 3 αξιολογήσεις παρά το γεγονός ότι υπήρξαν υποχωρήσεις. Στην 3 αξιολόγηση και στο σημερινό νομοσχέδιο οι θετικές ρυθμίσεις είναι περισσότερες.

Αυτή η Βουλή επι των ημερών μας δεν συνέρχεται για να υλοποιήσει μόνο προαπαιτούμενα. Στο 6μηνο μεταξύ 2ης και 3ης αξιολόγησης η κυβέρνηση έφερε στην Βουλή εμβληματικά νομοσχέδια στην Υγεία, Παιδεία, Εργασιακά, Κοινωνικά Δικαιώματα. Είναι στον πυρήνα μας να γίνει πράξη το κτηματολόγιο και η έγκριση των δασικών χαρτών. Αδιανόητο το 2017 να μην υπάρχει επίσημη αρχή για την χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα: