ΑΧΑΪΑ: Έντονη ανησυχία για τα κρούσματα ιλαράς στην περιοχή – “Καμπανάκι” του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα αυξημένα περιστατικά!


Η Αχαΐα και η Ηλεία είναι ανάμεσα στις περιοχές της χώρας οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν τα περισσότερα καταγεγραμμένα περιστατικά.

Μέχρι και την Παρασκευή στη χώρα μας είχαν καταγραφεί 1.068 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Μάλιστα περισσότερα από 100 περιστατικά εμφανίστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας (γιατροί, νοσηλευτές κ.ά.) που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Επίσης δεκάδες ύποπτα περιστατικά είναι στην αναμονή για εργαστηριακή επιβεβαίωση. Τουλάχιστον ένα στα δύο περιστατικά ιλαράς χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ ένα στα δέκα παρουσίασε επιπλοκές με συχνότερες την πνευμονία/πνευμονίτιδα, την ωτίτιδα, τη βρογχίτιδα και την ήπια ηπατική διαταραχή.