Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα


Σε διαρκείς διαβουλεύσεις βρίσκονται οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της συνάντησης της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων που θα γίνει την Τρίτη 16 Ιανουαρίου στη Λάρισα.

Οι αγρότες που μετέχουν στην επιτροπή, θα επιδιώξουν να καταλήξουν στο χρονοδιάγραμμα των επικείμενων κινητοποιήσεων.

Σήμερα, σε υπαίθρια συνέλευση που πραγματοποίησαν οι αγρότες του Νομού Ημαθίας, κατέληξαν στο πλαίσιο των διεκδικήσεών τους. Η συνέλευση έγινε στον κόμβο της Κουλούρας, όπου στήνονται τα μπλόκα τους τα τελευταία χρόνια.
Ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρος Πανακωνσταντίνου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στα αιτήματα των αγροτών του νομού. Το πρώτο αίτημα αφορά στην καταβολή των αποζημιώσεων των αγροτών από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου. Το δεύτερο στις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω του ρωσικού εμπάργκο στην αξία της τιμής της παραγωγής τους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζονται με την τευτλοκαλλιέργεια.

Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, που δημιουργήθηκε πέρυσι. Η συνάντηση θα γίνει στο περιφερειακό συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, από Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Κιλκίς, Χαλκηδόνα, Σέρρες και Χαλκιδική, προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους απέναντι στα προβλήματα του κλάδου.

Σκοπός της συνάντησης, όπως τόνισαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, είναι να δηλώσουν καταρχήν «παρών» στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και που δεν αφορούν μόνο τα φορολογικό και ασφαλιστικό, αλλά και να διερευνήσουν τον τρόπο αντίδρασης τους.

Αντίστοιχη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Σερρών. Τη συνάντηση διοργάνωσε μέλος της συντονιστικής του μπλόκου του Προμαχώνα με θέμα τον τρόπο αντίδρασης αγροτών και κτηνοτρόφων στα «καυτά» ζητήματα, που όπως λένε, «αφανίζουν τον πρωτογενή τομέα». Πέραν των κατ΄ιδίαν επαφών, η πρόσκληση έγινε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.