Δεκάδες παραβιάσεις και αερομαχία με οπλισμένα τουρκικά F-16 στο Αιγαίο

Πάνω από 30 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, μία εκ των οποίων εξελίχθηκε σε εμπλοκή (αερομαχία), πραγματοποίησαν τη Δευτέρα οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη, επιμένοντας στην πολιτική των προκλήσεων, την ίδια στιγμή που ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της τουρκικής κυβέρνησης μιλούσε για «προβλήματα στο Αιγαίο», με αφορμή την υπόθεση ασύλου των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

 

Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 33 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από συνολικά 11 πολεμικά αεροσκάφη, τα δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα. Τα τουρκικά F-16 πέταξαν σε σχηματισμούς των δύο, ενώ υπήρξαν παραβιάσεις και από 7 μεμονωμένα αεροσκάφη και συγκεκριμένα από 5 κατασκοπευτικά τύπου CN-235 και δύο ελικόπτερα.
Από τις 33 παραβιάσεις, τις 16 πραγματοποίησαν οι σχηματισμοί των οπλισμένων F-16, ενέργειες που χαρακτηρίζονται ως εχθρικές-επιθετικές κινήσεις από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Εκτός των παραβιάσεων στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, καταγράφηκαν και 15 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Πηγή:protothema.gr

advertisement