Μοσκοβισί για την Ελλάδα: Προαπαιτούμενα, χρέος, αγορές


Αισιόδοξο μήνυμα πως η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της το 2018 στέλνει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης”. Παράλληλα, θέτει το χρονοδιάγραμμα για το πότε πρέπει να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, να γίνει η συζήτηση για το χρέος και να φανεί αν η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές μέχρι το καλοκαίρι του 2018.

 

“Όπως συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα λήξει στις 20 Αυγούστου 2018. Αυτό είναι ένα απλό γεγονός. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με επιτυχία, με την Ελλάδα να μπορεί να σταθεί και πάλι στα δικά της πόδια, από χρηματοδοτική άποψη. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί. Και θα αφιερώσω όλη μου την ενέργεια σε αυτό”, τόνισε ο Μοσκοβισί για να προσθέσει:

“Η ομαλή πρόοδος που βλέπουμε με την τρίτη αξιολόγηση, με όλους τους εταίρους να συμμετέχουν εποικοδομητικά, είναι κάτι πολύ καλό για τα επόμενα βήματα. Ας συνεχίσουμε λοιπόν αυτή τη δυναμική. Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την ταχεία έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών για τα επόμενα βήματα: τις συζητήσεις για το χρέος και τις ρυθμίσεις για μετά το πρόγραμμα. Όλα αυτά πρέπει να συμφωνηθούν μέχρι τον Ιούνιο”.

Κλείνοντας ανέφερε ακόμα πως “βασικό ερώτημα είναι το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει πλήρως την πρόσβασή της στην αγορά, με λογικά επιτόκια. Και πάλι, υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία. Οι ανάγκες χρηματοδότησης αμέσως μετά το πρόγραμμα είναι καλά διαχειρίσιμες και η Ελλάδα έχει κάνει με επιτυχία τα πρώτα βήματα επιστροφής στις αγορές ομολόγων. Και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που εφαρμόζει ο ΕΜΣ είχαν επίσης θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του χρέους. Όλα αυτά αυξάνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα”, σημείωσε.

 

Πηγή: reporter.gr