(Φωτο)-Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα κρυφά δρομολόγια της κοκαΐνης

Πριν από τρεις εβδομάδες τα μέλη της Δίωξης Ναρκωτικών παρακολουθούσαν τον «Μάρτιν» στη Βάρκιζα. Η μεγάλη ζωή που έκανε αλλά και μία ανώνυμη πληροφορία είχαν στρέψει τα βλέμματα των μάχιμων της Υπηρεσίας πάνω του. Η παρακολούθηση κατέληξε σε έλεγχο του οχήματός του και στην σύλληψή του. Όταν τα μέλη της Δίωξης έλαβαν εντολή να τον ψάξουν και να ερευνήσουν το σπίτι του εντόπισαν την τεράστια ποσότητα των 136 κιλών κοκαΐνης.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, πλέον αναζητούν τον σερβικής καταγωγής «Ιβάν» που φέρεται να ήταν πιο «ισχυρός» στα νταλαβέρια του καρτέλ της Βάρκιζας που είχε διακινήσει μέσα σε 20 μέρες 244 κιλά (!) κοκαΐνης σε χώρες της Ευρώπης και αλλά και σε διάφορα σημεία της χώρας. Η συγκεκριμένη ποσότητα ναρκωτικών είχε σφραγίδες, χώρα προέλευσης και φυσικά αρκετό παρασκήνιο, αναδεικνύοντας πως τα παγκόσμια κυκλώματα ναρκωτικών- που έχουν παρακλάδια και στην Ελλάδα- ανθίζουν ολοένα και περισσότερο, μέρα με τη μέρα.

Η κοκαΐνη, άλλωστε,  αποτελεί ένα από τα πιο εθιστικά ναρκωτικά sτον κόσμο, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των χρηστών, που όταν «βουτήξουν» στη «λευκή κυρία» δύσκολα ξεκόβουν.  Συνήθως αποκτούν μαζί της μία σχέση «ερωτική». Το «χιόνι»- όπως αποκαλείται η κοκαΐνη από τους εθισμένους χρήστες και ναρκεμπόρους- έχει…πέσει εδώ και αρκετά χρόνια σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και φυσικά έχει «στολίσει» και τα μεγάλα «σαλόνια» της -κοσμικής και μη- Αθήνας. Για να φτάσει, όμως, το εκάστοτε «φιξάκι» με τις «γραμμές» της κόκας στο- κατά κύριο λόγο εύπορο- πελατολόγιο της χώρα μας,  απαιτείται μία μεγάλη διαδικασία  μεταφοράς, εισαγωγής, αποθήκευσης, νόθευσης και- εν τέλει- πώλησης.

Η προέλευση και οι διαδρομές της κοκαΐνης

Η κοκαΐνη από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της μέχρι και σήμερα έχει ως πατρίδα την Κολομβία. Από τη συγκεκριμένη χώρα φαίνεται πως προέρχονται οι μεγαλύτερες ποσότητες που διακινούνται σε όλο τον κόσμο. Ακολουθεί το Περού και η Βολιβία.  Παραδοσιακά η κοκαΐνη καταλήγει από την Κολομβία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρώπη. Οι «εισαγωγές» στην Ευρώπη- και κατ’ επέκταση στη χώρα μας- γίνονται κατευθείαν από χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως η Βραζιλία, η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, ή μέσω της Κεντρικής Αμερικής, από την περιοχή της Καραϊβικής, καθώς και της Δυτικής Αφρικής.

Οι ποσότητες μεταφέρονται είτε αεροπορικά είτε μέσω κάποιου πλοίου αλλά τα «βαποράκια» των ναρκεμπόρων φροντίζουν να κρύβουν τα ναρκωτικά σε μέρη που δεν μπορεί να ταξιδέψει η φαντασία των αρχών. Αρκετοί επιλέγουν ακόμη και να καταπιούν τα «φιξάκια» με την κόκα και να τα αφαιρέσουν εν συνεχεία μέσω χειρουργικής επέμβασης στον τελικό προορισμό του ούτως ώστε να αποφύγουν τη σύλληψη από τις τελωνειακές αρχές. Οι τρόποι και τα μέσα που χρησιμοποιούνται στη διακίνηση-εισαγωγή κοκαΐνης στην Ελλάδα είναι φορτηγά οχήματα μέσω διεθνών θαλασσίων μεταφορών, αεροπορικώς (αποσκευές- ταχυδρομικά δέματα-ενδοσωματικά), λεωφορεία και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

Η Βραζιλία συνιστά το βασικό σημείο αναχώρησης των ταχυμεταφορέων με τελικό προορισμό τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χώρες «transit» θεωρούνται επίσης και η Δομινικανή Δημοκρατία και η Τζαμάικα της Καραϊβικής. Οι μεταφορείς αναχωρούν από τη Βραζιλία και από άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής ή ταξιδεύουν μέσω της Δυτικής Αφρικής ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να φτάσουν στην ΕΕ. Πύλες εισόδου θεωρούνται κυρίως το Βέλγιο, η Ολλανδία και τέλος οι χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου (Ισπανία- Πορτογαλία) και κατά δεύτερο λόγο έρχεται η χώρα μας και η Ιταλία.

Οι βαρόνοι της κόκας και η Ευρώπη

Βασικό ρόλο στη διακίνηση της κοκαΐνης διαδραματίζουν κυρίως εγκληματικές ομάδες που «δραστηριοποιούνται» στην Κολομβία και στην Βραζιλία. Όσον αφορά την Ευρώπη οι ιταλικές εγκληματικές ομάδες φαίνεται σύμφωνα με τους γνώστες να αποτελούν «κλειδί» τόσο για τη διακίνηση του σκληρού ναρκωτικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για το μοίρασμα στην εκάστοτε χώρα.  Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έχουν αναπτύξει πλέον και οι Αλβανοί εγκληματίες, οι οποίοι παραδοσιακά από το παρελθόν έως σήμερα είχαν ως «αγαπημένα» ναρκωτικά την κάνναβη και την ηρωίνη. Πλέον η Αλβανία συνιστά ένα κομβικό σημείο διακίνησης της κοκαΐνης στη «βαλκανική» αγορά καθώς χαρακτηρίζεται από τους «βαρώνους» ως προσβάσιμη και ασφαλής αναφορικά με την αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων, ενώ είναι αρκετά κοντά στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Οι ναρκέμποροι που φέρνουν την κόκα στην Ευρώπη φαίνεται πως έχουν αναπτύξει ένα ιδιαίτερο δίκτυο συμμαχιών και συνεργασιών. Οι Ολλανδοί εγκληματίες συνεργάζονται κυρίως με τους Νοτιοαφρικανούς, ενώ οι Αλβανοί συνεργάζονται κυρίως με τους Έλληνες και Νιγηριανούς και επεκτείνονται με υψηλούς ρυθμούς. Οι Σέρβοι φαίνεται πως λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο «αυτόνομα» και επιλέγουν προσεκτικά τις «συνεργασίες» ενώ διαλέγουν τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων. Σε αυτή την κατηγορία φέρεται να εντάσσονται και ο «Ιβάν» με τον «Μάρτιν» που είχαν στην Ελλάδα τον τελευταίο ένα μήνα 380 κιλά κοκαΐνης, με αξία άνω των 15.000.000 ευρώ. Από τις κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης, αλλά και από τις υπολογιζόμενες ήδη διακινηθείσες, εκτιμάται ότι τα κέρδη του πιο πρόσφατου κυκλώματος που εξαρθρώθηκε στη χώρα μας ξεπερνούν στο ποσό των 15.000.000 ευρώ, ενώ η αξία των ναρκωτικών ξεπερνά τα 7.500.000 ευρώ.

Επιλέγουν εμφανίσιμες κοπέλες για «delivery»

Πριν από λίγες εβδομάδες μία 19χρονη Ελληνίδα από τη Μυτιλήνη συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονκγ καθώς μετέφερε από την Αιθιοπία 2,6 κιλά κοκαΐνης αξίας 300.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε η ηλεκτρονική εφημερίδα South China Morning Post, η νεαρή φέρεται να μετέφερε στις αποσκευές της κοκαΐνη βάρους 2,6 κιλών. Σε ένα τυχαίο έλεγχο από τις Αρχές, διαπιστώθηκε πώς στις αποσκευές της μετέφερε σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη τα ναρκωτικά. Η κόρη αστυνομικού ήταν η τέταρτη γυναίκα που συνελήφθη εκείνο το διάστημα στην Κίνα προσπαθώντας να εισάγει κοκαΐνη,  Οι τελωνειακοί υπάλληλοι είχαν συλλάβει επίσης στις 14/11 και στις 17/11, τρεις ακόμα γυναίκες, στο ίδιο αεροδρόμιο. Οι συγκεκριμένες γυναίκες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η νεαρή από τη Μυτιλήνη, δεν είναι κάποια «βαριά» ονόματα των παγκόσμιων καρτέλ αλλά τα λεγόμενα «delivery» που επιλέγουν- συνήθως εν γνώσει- τους να κάνουν τη διακίνηση των ναρκωτικών από χώρα σε χώρα έναντι κάποιας παχυλής αμοιβής. Κάποιες, ωστόσο, φαίνεται πως δεν το γνωρίζουν, όπως ισχυρίζονται. «Θα ταξιδεύεις δωρεάν από χώρα σε χώρα για να συγκεντρώσεις βίζες» φέρεται να είπαν μέλη του κυκλώματος στην 19χρονη.

Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται αυτά τα άτομα- καθώς αρκετές φορές είναι και άνδρες- είναι αρκετά απλός: οι εκπρόσωποι των «βαρόνων» της «λευκής κυρίας» στρατολογούν βάσει ψυχολογίας, προφίλ και χαρακτήρα. Η ψυχολογία των «delivery» είναι αρκετά βασική καθώς εκτιμάται αν είναι ευάλωτοι ή επιρρεπείς. Μετά από αυτό το πρώτο στάδιο εκτιμάται το προφίλ τους, το εάν έχουν οικονομικές δυσκολίες και θα ήθελαν να ζήσουν το «όνειρο της μεγάλης ζωής». Βασισμένοι στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά οι «στρατολογητές» των καρτέλ ρίχνουν τα «δολώματα» στους μελλοντικούς «υπαλλήλους- βαποράκια» εξηγώντας με απλά λόγια τη δουλειά, την οποία παρουσιάζουν ως «αθώα» και «ακίνδυνη». Οι περισσότεροι, μάλιστα, παρουσιάσουν ακόμη και τον τρόπο που θα γίνει η μεταφορά της κοκαΐνης από χώρα σε χώρα και οι περισσότεροι διακινητές ενδίδουν όταν τους προσφέρεται η υψηλή αμοιβή για την «αποστολή».

Τη στιγμή που η καθαρή ποσότητα της κοκαΐνης φτάνει από τη χώρα προέλευσης στον τελικό προορισμό της, ξεκινά- ως είθισται- η νόθευσή της που αναμένεται να αυξήσει τα κέρδη των εκάστοτε εγχώριων «ντίλερ». Η νόθευση συνήθως γίνεται σε ειδικούς χώρους που έχουν δημιουργήσει οι εγκληματικές ομάδες και σκοπός είναι να αυξηθεί η ποσότητα του ναρκωτικού με σκοπό την πώλησή του στην ίδια τιμή. Αρκετοί έμποροι- τοπικού επιπέδου- σε κάθε χώρα συνηθίζουν να νοθεύουν την κοκαΐνη με ταλκ, σκόνη, αλεύρι, αλλά και επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως λόγου χάρη το λεβαμισόλ, ένα τοξικό κτηνιατρικό φάρμακο, ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, το οποίο έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε πραγματικό εφιάλτη για τους χρήστες της κοκαΐνης.

Πως επικοινωνούν οι ναρκέμποροι

Η μεγάλη επιτυχία των «μάχιμων» της Δίωξης Ναρκωτικών το περασμένο Σάββατο συνοδεύτηκε με κάποια ερωτήματα: Ποιος κρύβεται πίσω από την μεταφορά της κοκαΐνης στη χώρα μας και ποιο είναι το «πελατολόγιο» του εξωτερικού. Οι ελληνικές αρχές έχουν στα χέρια τους 10 βαριά ονόματα των καρτέλ της κοκαΐνης ανά τον κόσμο, καθώς αποκάλυψαν τον κρυπτογραφημένο τρόπο με τον οποίο επικοινωνούσαν, χωρίς να έχουν συναντηθεί ποτέ. Ειδικότερα, εντόπισαν ειδικό κρυπτογραφημένο λογισμικό που είχε εγκατασταθεί στα κινητά τους  για να «συνεννοούνται» σχετικά με τις «εισαγωγές- εξαγωγές» που πραγματοποιούσαν. Αυτός είναι ένας από τους νέους τρόπους επικοινωνίας των κυκλωμάτων ναρκωτικών, ούτως ώστε να υπάρχει η απαραίτητη «συνεννόηση» σχετικά με τη διακίνηση της κοκαΐνης.

Κατά το παρελθόν οι «βαρώνοι» συνήθιζαν να χωρίζουν τις περιοχές και να κάνουν τις απαραίτητες συζητήσεις ή ακόμη και συμφωνίες κατ’ ιδίαν, ενώ τα τηλέφωνα επικοινωνίας φαίνεται πως χρησιμοποιούταν αρχικά ωστόσο με το πέρασμα των ετών ξεκίνησαν να τα αποφεύγουν καθώς παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες Δίωξης των εκάστοτε χωρών.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος