Η Θάτσερ είχε αρνηθεί να πάρει μαζί της ένα πάντα στην πτήση της για Ουάσιγκτον


Κατηγορηματικά αντίθετη στο να «συνταξιδέψει» με ένα πάντα για τις ΗΠΑ ήταν η τότε Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα από τα κρατικά αρχεία της Βρετανίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το περιστατικό συνέβη το 1981, όταν το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον ζήτησε από το ζωολογικό κήπου του Λονδίνου ένα αρσενικό πάντα. Ο πρόεδρος της Ζωολογικής εταιρείας, Λόρδος Ζάκερμαν θέλησε να επωφεληθεί από το γεγονός.

Σε έγγραφο του τότε γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Ρόμπερτ Άρμστρονγκ αποκαλύπτεται ότι ο Ζάκερμαν ήθελε να ανακοινώσει τη συμφωνία με την Ουάσινγκτον όταν η πρωθυπουργός έκρινε ότι ήταν κατάληλη στιγμή και πρότεινε «να πάρει η πρωθυπουργός το πάντα στο πίσω μέρος του Concorde με το οποίο θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα».
Ωστόσο η απάντηση ήρθε από τον ιδιωτικό της γραμματέα Κλάιβ Γουίτμορ που είπε: «Σχολίασε ότι δεν θα πάρει μαζί της το πάντα – Τα πάντα και οι πολιτικοί δεν είναι ευτυχισμένος οιωνός».

Η άρνηση της Σιδηράς Κυρίας αποτυπώθηκε και σε προσωπικό της σημείωμα, που έγραψε με μπλε στυλό «Δεν παίρνω πάντα μαζί μου», υπογραμμίζοντας τις λέξεις «δεν» και «μου» και πρόσθεσε ότι ο Λόρδος Ζάκερμαν ξέρει «περισσότερα για τα πάντα» απ’ ότι η ίδια.

Το χειρόγραφο που δημοσιοποίησαν τα Κρατικά Αρχεία που δείχνει την άρνηση της Θάτσερ να πάρει μαζί της το πάντα.