Άρειος Πάγος: «Μοίρασε» 92 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 830.000 ευρώ σε τρείς δουλεμπόρους

Αμείλικτοι είναι οι αρεοπαγίτες στους δουλεμπόρους. Με δύο αποφάσεις του ο Άρειος Πάγος  «μοίρασε»   συνολικά 92 χρόνια κάθειρξη  και χρηματική ποινή 830.000 ευρώ σε 3  εμπόρους της ελπίδας για την διακίνηση 35  παράνομων αλλοδαπών, οι οποίοι  κατέβαλαν τουλάχιστον  από 2.500 έως 3.000 ευρώ ο καθένας   για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής .

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το απασχόλησαν δύο ανεξάρτητες περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς  μεταναστών, όπου οι δουλέμποροι-διακινητές συνελήφθηκαν και καταδικάστηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Κατά πρώτον, το  Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο  επιλήφθηκε, κατόπιν αναιρέσεων  των διακινητών (και ήδη τροφίμων  των φυλακών  Κομοτηνής, Γρεβενών  και Τρικάλων) του πρώτου κύματος της  παράνομης διακίνησης   και εισόδου αλλοδαπών στην χώρα μας, που δεν είχαν στα χέρια τους κανένα   νόμιμο έγγραφο (διαβατήριο, ταυτότητα, κ.λπ.).
Όπως  περιγράφεται στην  πρώτη αρεοπαγιτική απόφαση,  μισή ώρα πριν τα μεσάνυκτα της 9ης Μαρτίου 2011, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.,  εντόπισαν, στην περιοχή της Αθήνας φορτηγό, το οποίο ήταν υπερφορτωμένο στην  πίσω πλευρά του. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν  έλεγχο   και διαπίστωσαν ότι οδηγός  του ήταν   κατηγορούμενος, υπήκοος Μπαγκλαντές και συνοδηγός ήταν υπήκοος Αφγανιστάν.
Στην  καρότσα  του φορτηγού  (ο ιδιοκτήτης του οποίου   μέχρι τώρα φυγοδικεί) βρέθηκαν στριμωγμένοι  και    κλειδωμένοι  17  υπήκοοι Αφγανιστάν. Όλοι είχαν εισέλθει παράνομο  στην χώρα μας  και τους είχε δοθεί προθεσμία για να  αναχωρήσουν  από την  Ελλάδα.  Τελικός προορισμός και των 17 ήταν η Ιταλία.

Για το σκοπό αυτό είχε καταβάλει ο καθένας εξ αυτών σε άγνωστα άτομα, μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, χρηματικά ποσά, τουλάχιστον από 2.500-3.000 ευρώ. Στο φορτηγό οι Αφγανοί  είχαν εισέλθει  με προορισμό, το λιμάνι της Πάτρας,   απ’ όπου θα αναχωρούσαν για την Ιταλία. Μάλιστα, στην καρότσα του φορτηγού ήταν τόσο στριμωγμένοι  οι Αφγανοί σε σημείου που ένας εξ αυτών επειδή δεν χωρούσε, κάθισε στη θέση του  συνοδηγού.

Όταν οι αστυνομικοί σταμάτησαν το φορτηγό, ο οδηγός του, όπως αποδείχθηκε τηλεφώνησε από το κινητό του σε δύο συνεργάτες του, ενώ στην συνέχεια προσπάθησε να καθυστερήσει τους αστυνομικούς, ψάχνοντας δήθεν τα κλειδιά της πόρτας της καρότσας.

Στην κατοχή του οδηγού βρέθηκαν δύο μαχαίρια, μήκους 25 και 19 εκατ., τα οποία σύμφωνα με την νομοθεσία αποτελούν όπλα, ένα κινητό τηλέφωνο,   μέσω του οποίου είχε επικοινωνήσει ήδη  πριν τη σύλληψή του  με τους συνεργάτες του   και το ποσό των 630 ευρώ.

Ο οδηγός από το Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδικάστηκε σε κάθειρξη 42 ετών (από την οποία εκτιτέα είναι τα 25 έτη) και σε χρηματική ποινή 190.100 ευρώ. Από τις φυλακές Κομοτηνής ο οδηγός άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης, αλλά οι αρεοπαγίτες όχι μόνο την απέρριψαν αλλά του επιδίκασαν και   δικαστικά έξοδα   250 ευρώ.

Τουρκία -Οινούσες

Αργά το βράδυ της 1η Ιουνίου 2014  από τα παράλια της Τουρκίας 18 Σύριοι χωρίς διαβατήρια ή άλλο  κάποιο ταξιδιωτικό έγγραφο, μπήκαν σε φουσκωτή ταχύπλοη βάρκα 7,40 μέτρων που είχε πολυεστερική καρίνα και εξωλέμβια μηχανή μεγάλου κυβισμού. Προορισμός τους ήταν Ελλάδα. Πλέον των αλλοδαπών στην βάρκα υπήρχε κυβερνήτης και συγκυβερνήτης, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στην γείτονα χώρα και ένας εξ αυτών είχε διαβατήριο Βουλγαρίας που όμως είχε λήξει η βίζα του.

Οι   Σύριοι, σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, πριν μπουν στην βάρκα έδωσαν 2.500 ευρώ ο καθένας σε Τούρκο υπήκοο. Το ποσό αυτό ήταν μέρος της συνολικής αμοιβής που είχαν συμφωνήσει χωρίς όμως κατά την  ανάκριση να προκύψει το συνολικό ποσό που κατέβαλε καθένας.

Όμως, το φουσκωτό με τους  Σύριους, μισή ώρα πριν τα μεσάνυκτα,  έγινε αντιληπτό από σκάφος του   Λιμενικού Σώματος στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών, που είναι στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και απέχει 9 ναυτικά μίλα από την  Χίο  και 4 ν.μ. από τα παράλια της  Μικράς Ασίας.

Όπως περιγράφεται στην δικαστική απόφαση, από τις πράξεις του κυβερνήτη και συγκυβερνήτη   «μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για τους επιβαίνοντες στο  φουσκωτό σκάφος, καθώς ο πλους πραγματοποιήθηκε, ενώ επικρατούσε σκότος, το δε   σκάφος ήταν ακατάλληλο για το ταξίδι αυτό, αφού ταξίδευε μέσα στο σκοτάδι χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, δεν διέθετε σωστικά μέσα, σωσίβια και πυροσβεστήρες, ούτε μέσα τηλεπικοινωνίας και έφερε μεγαλύτερο αριθμό επιβατών,   από όσα με ασφάλεια μπορούσε να μεταφέρει».

Οι δύο δουλέμποροι από το Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου (Χίος) καταδικάστηκε ο καθένας σε κάθειρξη 25 ετών και χρηματική ποινή 370.000 ευρώ (συνολικά και οι δυο 740.000 ευρώ) για «παράνομη  μεταφοράς αλλοδαπών από το εξωτερικό στην Ελληνική επικράτεια, από υπαίτιους που ενεργούν παρόμοιες πράξεις εκ κερδοσκοπίας, από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο κατά συρροή και κατά συναυτουργία».

Από τις φυλακές Γρεβενών και Τρικάλων που «φιλοξενούνται» οι δουλέμποροι    άσκησαν αναιρέσεις κατά της εφετειακής απόφασης. Όμως, οι αρεοπαγίτες απέρριψαν τις αναιρέσεις τους και υποχρέωσαν και πάλι τον καθένα να πληρώσει 250 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

advertisement