Συνεχίζονται αύριο οι εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

Έκλεισαν οι κάλπες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για την πρώτη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης και από τους 20.990 Αθηναίους δικηγόρους προσήλθαν 3.574 και ψήφισαν.

Η σχετικά μειωμένη προσέλευση την πρώτη Κυριακή των εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών είναι συνήθης στις εκλογικές αναμετρήσεις. Εξάλλου, η ηλιόλουστη σημερινή ημέρα, η αργία της Κυριακής, συνέβαλαν στην μη προσέλευση των Αθηναίων δικηγόρων στις κάλπες.

Οι κάλπες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών θα ανοίξουν πάλι αύριο το πρωί στις 7π.μ. για να συνεχιστεί η εκλογική διαδικασία και θα κλείσουν το βράδυ 7μ.μ., χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παράτασης της ώρας κλεισίματος των 26 εκλογικών τμημάτων (52 κάλπες) εάν υπάρχει μεγάλη προσέλευση.

Πάντως, οι αρχαιρεσίες, με το σύστημα της απλής αναλογικής, εκτός από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών θα συνεχιστούν σε δεύτερο γύρο και στους Δικηγορικούς Συλλόγους Θεσσαλονίκης και Πειραιά στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017.
Στο δεύτερο γύρο αναμέτρησης θα περάσουν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι πρόεδροι που θα αναδειχθούν με την αυριανή ολοκλήρωση της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Πάντως, για την Αθήνα η αποχή θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας των εκλογών. Οι Αθηναίοι δικηγόροι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν το νέο πρόεδρο και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο τους για την επόμενη τετραετία, μεταξύ 15 υποψηφίων προέδρων και συνδυασμών.

Εκτός Αθηνών, εκλογές θα διεξήχθησαν και στους υπόλοιπους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Πανελλαδικά, στις κάλπες θα προσέλθουν 40.625 δικηγόροι. Αναλυτικότερα, στους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι 147 και οι υποψήφιοι σύμβουλοι 1.320.

Διευκρινίζεται ότι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν σήμερα στους 62 από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, καθώς στον Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 Δεκεμβρίου 2017

Για πρώτη φορά μετά την εφαρμογή του νέου Κώδικα Δικηγόρων έχουν τεθεί φραγμοί στον αριθμό των θητειών (φορές) που μπορεί να είναι υποψήφιοι οι πρόεδροι και οι 24 σύμβουλοι (μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου). Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί μόνο για δύο συνεχόμενες θητείες και οι σύμβουλοι για τρείς.

Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα λάβει το 50% συν ένα των εγκύρων ψηφοδελτίων. Αν δεν συμβεί αυτό την πρώτη Κυριακή επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Αντίθετα, οι σύμβουλοι εκλέγονται από την πρώτη ψηφοφορία.

Ακόμη, η θητεία του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν είναι πλέον τριετής όπως ήταν έως τώρα, αλλά τετραετής.

Αναλυτικότερα, ο υποψήφιος πρόεδρος που είναι επικεφαλής συνδυασμού για να καταλάβει έδρα συμβούλου πρέπει ο ίδιος ως υποψήφιος πρόεδρος να λάβει ποσοστό άνω του 6% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Παράλληλα, έγιναν γνωστά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα 5 από τους 62 πανελλαδικά Συλλόγου της χώρας που διεξάγονται αρχαιρεσίες έγιναν γνωστά, καθώς οι κάλπες έκλεισαν.

Πηγή:protothema.gr