ΠΑΤΡΑ: Σπάνιο χειρουργείο σε μικρό από την Τανζανία Θέλει να παίξει μπάλα και να γίνει γιατρός!

Η συγκινητική ιστορία του μικρού Τζίμι από την Τανζανία που έφτασε μέχρι την Πάτρα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να αντιμετωπίσει την αναπηρία του, άγγιξε την κοινωνία.

Η φιλανθρωπική οργάνωση που τον έχει αναλάβει δίνει τώρα μάχη για να συγκεντρώσει χρήματα προκειμένου να αποκαταστήσει πλήρως το βάδισμά του και μνα κάνει το όνειρό του πραγματικότητα που είναι να παίξει ποδόσφαιρο με τα παιδιά και να σπουδάσει ιατρική.

Οταν ο Τζίμι ήταν 6 χρονών μια βροχερή μέρα στην Τανζανία έβοσκε τα ζώα της οικογένειας και επειδή κρύωσε πολύ μπήκε στην καλύβα τους για να ζεσταθεί κοντά στην φωτιά.

Εκεί τον πήρε ο ύπνος ήρε φωτιά η καλύβα και κάηκαν τα πόδια του. Ο γιατρός ακρωτηρίασε το ένα του πόδι και το άλλο έμεινε αγκυλωμένο. Ο Τζίμι έμελλε να είναι ένα ανάπηρο εγκαταλειμμένο από τους γονείς του. Σε ηλικία 12 ετών τον συνάντησε η Φιλανθρωπική Οργάνωση Τanzanian Οrphans Μission η οποία ανέλαβε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ετσι απευθύνθηκε σε διάφορα κέντρα ανάμεσα στα οποία και η Ορθοπαιδική Κλινική του ΠΓΝΠ η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα.

Ετσι ο μικρός Τζίμι υποβλήθηκε σε πολύωρη πρωτοποριακή επέμβαση από τον διευθυντή της Κλινικής Μίνωα Τυλλιανάκη, τον καθηγητή Παναγιώτη Μέγα, τον αναπληρωτή καθηγητή αγγειοχειρουργικής Σταύρο Κάκκο και την επιμελήτρια Α’ αναισθησιολογίας Ελευθερία Παντελή.

Η ιατρική ομάδα αποκατέστησε πρωτοποριακά επέμβαση το γόνατό του. Οπως περιέγραψε στην «Π» ο κ. Τυλλιανάκης: «Αφαιρέσαμε το γόνατο και αντικαταστήσαμε την άρθρωση του γόνατος με την ποδοκνημική άρθρωση. Δηλαδή την ανεβάσαμε πιο πάνω και τη γυρίσαμε 180 μοίρες ώστε να λειτουργεί ως γόνατο. Η κίνηση στο γόνατο θα είναι πολύ καλή αλλά έχει μακρύ δρόμο φυσιοθεραπείας μπροστά του και πρέπει να βάλει μία πρόθεση στο άλλο πόδι».
Για την πλήρη αποκατάστασή του εργάζονται πλέον οι εθελοντές του Οργανισμού. Οσοι ενδιαφέρονται να τον βοηθήσουν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα: www.tom.org.gr.
Το κέντρο του Οργανισμού στεγάζεται στο χωριό Galijembe της Τανζανίας στα 2.100 μέτρα. Φιλοξενεί περισσότερα από 70 παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών τα οποία είναι ορφανά και από τους δύο γονείς. Παρέχει στα παιδιά τροφή, ρουχισμό, εκπαίδευση και πνευματική καθοδήγηση. «Το μόνιμό μας προσωπικό, εκτός από το προσωπικό του σχολείου, αποτελείται από τέσσερις υπεύθυνες για τα παιδιά, μια μαγείρισσα και ένα υπεύθυνο για το κτήμα. Διαθέτουμε δικά μας μηχανήματα και οχήματα για τις καλλιέργειες, ενώ έχουμε και τη δικά μας φάρμα με διάφορα ζώα».

advertisement