ΑΧΑΪΑ: Ξεκινούν οι έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ – Στο στόχαστρο 10 Πατρινοί ανάμεσα σε χιλιάδες ανά την Ελλάδα

Με καθυστέρηση επτά ετών, εν μέσω οικονομικής κρίσης και αφού προηγήθηκε μια θύελλα με πολιτικές και ποινικές προεκτάσεις, η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, με τα ονόματα 2.059 Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, παίρνει πλέον και τοπικά χαρακτηριστικά.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα κατ΄αποκλειστικότητα η εφημεριδα «Πελοπόννησος», ένα CD με εμπιστευτικές πληροφορίες για τουλάχιστον δέκα Πατρινούς που εμφανίζονται στη λίστα Λαγκάρντ, κατέφθασε πριν από λίγες ημέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες, μαζί με την εντολή για έναρξη έρευνας, η οποία λογικά θα πρέπει να γίνει από το δικαστικό τμήμα της Α΄ΔΟΥ Πατρών που είναι και το αρμόδιο.

Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα που εμπλέκονται στη λίστα, η γενική οδηγία είναι πως ελέγχονται όλες οι υποθέσεις από το 2006 και μετά, ενώ υπό συνθήκες ο έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει και από πιο πίσω. Η έρευνα θα αφορά το άνοιγμα και την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών και τη διασταύρωση φορολογικών στοιχείων που έχουν δηλώσει τα εν λόγω άτομα, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση και η νομιμότητα των χρημάτων που εμφανίζονται ως καταθέσεις τους, στη συγκεκριμένη τράπεζα.

Ονόματα δεν είναι θεμιτό να δημοσιευθούν: Θυμίζουμε ότι αυτή καθεαυτή η κατάθεση ποσών στη ελβετικής HSBC, δεν συνιστά παράνομη πράξη, αρκεί βέβαια τα ποσά των καταθέσεων να μπορούν να δικαιολογηθούν από τους ελεγχόμενους, με βάση την οικονομική τους δραστηριότητα και τις δηλώσεις που έχουν κάνει στην εφορία. Κάτι που θα κληθούν να πράξουν τα εν λόγω πρόσωπα