Ο «σεφ» του Πούτιν πίσω από τα fake news στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ το 2016

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν είναι Ρώσος ολιγάρχης που έχει χαρακτηριστεί ως ο «σεφ» του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από τον ρωσικό Τύπο. Το 2002, ο ίδιος, πρόσφερε χαβιάρι και μανιτάρια τρούφες στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ στην διάρκεια γεύματος σε διάσκεψη στην Αγία Πετρούπολη. Πριν από αυτό, ο Πριγκόζιν είχε ανακαινίσει ένα πλοιάριο που έγινε το πιο ακριβό εστιατόριο στην πόλη, ενώ η επιχειρηματική αυτοκρατορία του επεκτάθηκε πολύ περισσότερο, ξεπερνώντας τους στενούς χώρους μιας κουζίνας, σχολιάζει το CNN.

Στις ΗΠΑ, όσοι διερευνούν την υπόθεση της πιθανής εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, εκτιμούν ότι ήταν η εταιρία του Πριγκόζιν που χρηματοδότησε την ρωσική «επιχείρηση τρολαρίσματος» που χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την διάδοση κατασκευασμένων ειδήσεων. Ένα τμήμα της επιχείρησης αυτής είχε ενδιαφέρουσα ονομασία, αλλά και αποστολή ως «Διεύθυνση Προβοκάτσιας,» με στόχο την διάδοση ψευδών ειδήσεων, αλλά και την παρουσίαση των κοινωνικών διαχωρισμών και διαιρέσεων της Δύσης, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της εταιρίας, τα οποία έχει στην κατοχή του, το CNN.

Ο Πριγκόζιν ανήκει στους ανθρώπους του εσωτερικού κύκλου του Κρεμλίνου, ενώ η εταιρία του εκτιμάται ότι είναι ο βασικός υποστηρικτής της υπηρεσίας για την έρευνα στο διαδίκτυο (Internet Research Agency -IRA) που έχει την έδρα της, στην Αγία Πετρούπολη. Πρόκειται για μυστική εταιρία τεχνολογίας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και τα έγγραφα που κατέχει το CNN. Σε βάρος του Πριγκόζιν εφαρμόζονται κυρώσεις που του επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2016, για την οικονομική υποστήριξη που προσέφερε ο ίδιος, στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ουκρανικό έδαφος. Αμερικανικές κυρώσεις εφαρμόζονται και κατά δύο επιχειρήσεων του, συμπεριλαμβανομένης και της επιχείρησης που προσφέρει υπηρεσίες εστίασης. Οι κυρώσεις κατά των εταιριών, επιβλήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο των Οικονομικών, μέσα στο 2017.

Το CNN έχει επεξεργαστεί πολλά έγγραφα που διέρρευσαν από τις εταιρίες του Πριγκόζιν και τα οποία περιέχουν περισσότερες αποδείξεις για την εμπλοκή των εταιριών του, στην επιχείρηση τρολαρίσματος στο διαδίκτυο. Ένα σχετικό συμβόλαιο εξασφάλισε στην υπηρεσία IRA, τρόπους για την επιτήρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κι ένα «σύστημα αυτόματης προβολής στις μηχανές αναζήτησης» του διαδικτύου. Σε άλλα έγγραφα φαίνεται ότι ο μηνιαίος προϋπολογισμός της υπηρεσίας IRA το 2013, πλησίασε στο ένα εκατομμύριο δολάρια. Το ποσό αυτό κάλυπτε τις ανάγκες διαφόρων τμημάτων. Μεταξύ αυτών και τις επιχειρήσεις στην ρωσική γλώσσα, αλλά και της χρήσης των αγγλικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η «Διεύθυνση Προβοκάτσιας» έχει την ειδική αποστολή της «δημιουργίας ειδήσεων, προκειμένου να επιτύχουμε τους σκοπούς μας.»

Πηγή: ΑΠΕ

advertisement