Η αιτία της δυσλεξίας μπορεί να «κρύβεται» στα μάτια

Μία ψυχολογική και φαινομενικά ιάσιμη αιτία για τη δυσλεξία ανακάλυψαν Γάλλοι επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι η μαθησιακή αυτή δυσκολία μπορεί να βρίσκεται κρυμμένη σε μικροσκοπικά κύτταρα υποδοχής φωτός

Σε ανθρώπους με δυσλεξία τα κύτταρα είναι διατεταγμένα σε συμμετρία και στα δύο μάτια, τα οποία μπορεί να ευθύνονται για τη σύγχυση του εγκεφάλου παράγοντας εικόνες – είδωλα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B.

Στους μη δυσλεξικούς τα κύτταρα αυτά είναι διατεταγμένα ασύμμετρα, επιτρέποντας σήματα από το ένα μάτι να παραμερίζονται από το άλλο δημιουργώντας μία ενιαία εικόνα στο μυαλό.
«Οι παρατηρήσεις μας μάς οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε πράγματι βρει μία πιθανή αιτία της δυσλεξίας», δήλωσε ο Guy Ropars του Πανεπιστημίου της Ρεν, ένας από τους επιστήμονες που συνέταξαν τη μελέτη.

«Προσφέρει μία απλή μέθοδο διάγνωσης κοιτώντας απλώς τα μάτια», πρόσθεσε.

Επιπλέον, «η ανακάλυψη της καθυστέρησης -περίπου δέκα χιλιοστά του δευτερολέπτου- μεταξύ της κανονικής εικόνας και της εικόνας-ειδώλου στα αντίθετα ημισφαίρια του εγκεφάλου, μας έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε  μία μέθοδο για να περιορίσουμε την εικόνα είδωλο που μπερδεύει πολύ τους δυσλεξικούς, χρησιμοποιώντας μία λάμπα LED», σημείωσε ο επιστήμονας.

Όπως συμβαίνει και με τους αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες, ο άνθρωποι έχουν ένα υπερισχύον μάτι. Καθώς οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δύο μάτια, που καταγράφουν διαφορετικές εκδοχές της ίδιας εικόνας, το μυαλό έχει να επιλέξει τη μία από τις δύο, δημιουργώντας μία «ασυμμετρία»

Πολλοί άνθρωποι έχουν πιο ισχυρό το δεξί μάτι από το αριστερό και αυτό έχει περισσότερες νευρικές συνδέσεις με τον εγκέφαλο σε σχέση με το πιο «αδύναμο». Τα οπτικά ερεθίσματα συλλμβάνονται με τη μορφή ράβδων και κώνων στο μάτι – με τους κώνους να είναι υπεύθυνη για την αποτύπωση των χρωμάτων.

Η πλειονότητα των κώνων, που είναι κόκκινοι, μπλε και πράσινοι, βρίσκονται σε ένα μικρό σημείο στο κέντρο του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού, την ωχρά κηλίδα. Όμως εκεί υπάρχει μία μικρή τρύπα -διαμέτρου 0,1 – 0,15 χιλιοστών- χωρίς μπλε κώνους

Στη νέα αυτή μελέτη ο Ropars και οι συνάδελφοί του εντόπισαν τη βασική διαφορά ανάμεσα στη διάταξη των κώνων μεταξύ των ματιών των δυσλεξικών και των μη δυσλεξικών ανθρώπων σε ένα πείραμα.

Στους μη δυσλεξικούς, το σημείο χωρίς μπλε κώνους στο ισχυρό μάτι ήταν κυκλικό και στο άλλο χωρίς συγκεκριμένο σχήμα. Αντιθέτως στους δυσλεξικού και τα δύο ήταν συμμετρικά, στρογγυλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιο από τα δύο μάτια ήταν το ισχυρό

Η έλλειψη συμμετρίας μπορεί να είναι η βιολογική και ανατομική βάση της δυσκολίας στην ανάγνωση και τις δυσλειτουργίας στο συλλαβισμό, τονίζει η μελέτη.

Οι δυσλεξικοί άνθρωποι κάνουν αυτό που λέγεται «λάθη καθρεφτισμού», για παράδειγμα μπερδεύουν το γράμμα «b» με το «d»

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε μία λάμπα LED που αναβόσβηνε τόσο γρήγορα που καθιστούσε αόρατη στο γυμνό μάτι να «ακυρώσει» μία από τις εικόνες στον εγκέφαλο των δυσλεξικών συμμετεχόντων, ενώ εκείνοι διάβαζαν. «Την αποκάλεσαν μαγική λάμπα, αλλά οι περαιτέρω δοκιμές θα αποδείξουν αν η μέθοδος λειτουργεί», δήλωσε ο Ropars.

Περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, δηλαδή σχεδόν το 1/10 του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει διαγνωστεί με δυσλεξία.

advertisement