Σεμπάστιαν Κουρτς: Ο νεότερος επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο και οι σκληρές θέσεις του κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό

H Αυστρία βρίσκεται μπροστά στο πλέον τολμηρό πολιτικό στοίχημα της σύγχρονης ιστορίας της: ο 31 ετών μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της, Σεμπάστιαν Κουρτς, εξελέγη ως ο νεότερος επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο.

 

Ο Κουρτς ανέλαβε τα ηνία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) τον Μάιο και σε λίγους μήνες μετέτρεψε ένα κόμμα που βρισκόταν επί 30 χρόνια σε κυβέρνηση συνασπισμού στο δικό του προσωπικό κίνημα, σε μία κίνηση εμπνεόμενη από το En Marche! του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Το μετονόμασε σε «Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς – Νέο Λαϊκό Κόμμα», ουσιαστικά δηλαδή σε προσωποπαγή λίστα, με στελέχη αποκλειστικά και μόνον της δικής του επιλογή. Παράλληλα άλλαξε και το παραδοσιακό μαύρο χρώμα του σχηματισμού προς χάρην ενός φωτεινού τιρκουάζ, με σκοπό να δώσει μία «αντικαθεστωτική» εμφάνιση, παρά το γεγονός ότι επί σειρά ετών υπηρετούσε… το καθεστώς.
Με πολιτικούς αναλυτές να περιγράφουν το «παιδί θαύμα» όπως αποκαλείται ο νεαρός πολιτικός, ως τον «πολύφερνο γαμπρό της μέσης τάξης της Αυστρίας», ενώ άλλοι τον χαρακτηρίζουν ως την αυστριακή έκδοση του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, η άνοδος του Κουρτς ήταν αξιοσημείωτη, όσο και απίθανη.

Μέχρι ο Κουρτς να ανακοινωθεί ως υποψήφιος για την Καγκελαρία τον Ιούνιο το Λαϊκό Κόμμα βρισκόταν στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, πίσω από τον βασικό κυβερνητικό του εταίρο, το κεντροαριστερό SPÖ και πολύ πιο πίσω από το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ).

Ο νεαρός πολιτικός κατάφερε να φέρει το ÖVP κατόρθωσε να ανεβάσει το κόμμα του στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων στην οποία βρισκόταν σχεδόν σταθερά μετά από τις τελευταίες εκλογές του 2013, και να το φέρει μέχρι την νίκη του

Όπως αναφέρει ο Γάλλος πολιτικός αναλυτής Πατρίκ Μορό, που ειδικεύεται στην Αυστρία, ο Κουρτς διεξάγει «μια εκστρατεία ασφυξίας του ακροδεξιού FPO», προσπαθώντας να το ανταγωνιστεί στο βασικό του ζήτημα: την εχθρότητα στη μετανάστευση και το Ισλάμ.

Σε άρθρο τους για τις αυστριακές εκλογές οι Financial Times, επεσήμαναν ότι η προεκλογική εκστρατεία του μόλις 31 ετών Κουρτς πήγε ιδιαίτερα καλά για το κόμμα του και διατήρησε την πρωτιά παρά την άνοδο του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, «κλέβοντας» μάλιστα και ορισμένες από τις πολιτικές των τελευταίων για το μείζον θέμα του μεταναστευτικού. «Αυτό που τον βοηθά αρκετά είναι και η εικόνα του: ένας νεαρός, φωτογενής πολιτικός, ο οποίος αν και προέρχεται από το κατεστημένο, προβάλλει εαυτόν περισσότερο ως μεταρρυθμιστή».

Από τα 27 του υπουργός

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1986 και μεγάλωσε στο προάστιο Μέιντλινγκ, όπου και διαμένει ακόμη. Αφού ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του το 2004, υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία.
Το 2009 εξελέγη ως επικεφαλής του τομέα νεολαίας του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος. Μεταξύ των ετών 2010 και 2011 ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Βιέννης. Τον Απρίλιο του 2011, ο Κούρτς διορίστηκε στη νεοσυσταθείσα του κρατικού γραμματέα για την κοινωνική ενσωμάτωση του Αυστριακού Υπουργείου Εσωτερικών.

Στις γενικές εκλογές του 2013 εξελέγη μέλος του κοινοβουλίου. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έγινε Υπουργός Εξωτερικών, με τα καθήκοντά του να περιλαμβάνουν, ύστερα από δικό του αίτημα, και την κοινωνική ενσωμάτωση.

Τη στιγμή της ορκωμοσίας του, ο Κουρτς ήταν ο νεώτερος ηλικιακά υπουργός από τη στιγμή της ίδρυσης της Δημοκρατίας της Αυστρίας, καθώς και ο νεώτερος υπουργός εξωτερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις στα 27 του χρόνια.

Τα σκληρά λόγια για την Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς είναι… παλιός γνώριμος και της Ελλάδας, καθώς είχε ασκήσει έντονη κριτική στη χώρα μας για τη διαχείριση του προσφυγικού το 2015 και 2016.

«Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να περιμένω μέχρι να αντιληφθεί επιτέλους η Ελλάδα πως απαιτείται μια λύση στην προσφυγική κρίση», είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2016 του μετά τις εργασίες της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ.
Είχε ταχθεί υπέρ του κλεισίματος των συνόρων Ελλάδας – Σκοπίων τονίζοντας χαρακτηριστικά σε δήλωσή του στα Νέα λίγες ημέρες μετά: «Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια»!

Σε άλλες τους αναφορές στο ζήτημα είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: «πως «δεν μπορεί να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα στην άκρη, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου».

Πηγή:protothema.gr