(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Τα ποσά και τα έργα για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες του 2019 – Οι υποδομές σε 4 σημεία και οι χιλιάδες επισκέπτες

Η Πάτρα είναι  από χθες  η διοργανώτρια Ευρωπαϊκή πόλη των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019,μια νέα αθλητική διοργάνωση που περιλαμβάνει μόνον αθλήματα που γίνονται στη θάλασσα (ιστιοπλοΐα, κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, aquathlon, κανό, σκι κ.ά.) ή στην παραλία (beach volley, beach soccer, beach handball, beach tennis, beach wrestling).

Τους αγώνες διοργανώνει η ΔΕΜΑ (Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων) και συμμετέχουν Εθνικές Ομάδες στα αντίστοιχα αθλήματα, από τις 26 χώρες της Μεσογείου.

Η πρώτη διοργάνωση των Παράκτιων Αγώνων (Mediterranean Beach Games) έγινε το 2015 στην Πεσκάρα της Ιταλίας και η διοργάνωση των 1ων Παγκόσμιων Παράκτιων Αγώνων που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί είναι μια διοργάνωση, ιδιαιτέρως χαμηλού κόστους. Ο προϋπολογισμός κινείται γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ, δεν απαιτούνται στάδια- υπερκατασκευές, αλλά ήπιες εγκαταστάσεις δίπλα στη θάλασσα.

Αναμένεται να έλθουν στην Πάτρα, για 10 μέρες, πάνω από 2.000 άτομα, δηλαδή θα έχουμε περισσότερες από 20.000 διανυκτερεύσεις και θα πέσουν στην τοπική αγορά περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, για τη διοργάνωση των Αγώνων.

Στην Αγυιά  θα γίνει ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο. Εκεί προβλέπεται να δημιουργηθούν γήπεδα Beach Handball και Beach Soccer ενώ στο άλσος Τσιμιγκάτου, δίπλα στο παλαιό κολυμβητήριο εκεί όπου σήμερα είναι τα όργανα γυμναστικής, θα γίνει το γήπεδο του Beach Wrestling.

Στην Πλαζ-Κάμπινγκ ΕΟΤ θα είναι το κέντρο των αγώνων και των επιτελείων και θα γίνουν οι αγώνες κωπηλασίας, ιστιοπλοΐας, η αφετηρία του αγώνα κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης κ.α. Εκεί θα φτιαχτούν πολλές εγκαταστάσεις. Άλλες θα είναι προκατασκευασμένες κι άλλες μόνιμες.

Στο Μόλο της Αγίου Νικολάου θα εγκατασταθούν κάποιες υποδομές, κερκίδες κ.α. που θα είναι προκατασκευασμένες. Εκεί θα γίνουν το Fin swimming και το Sea Water Polo.

Τέλος,στο Νότιο Πάρκο  θα γίνει το γήπεδο του Beach Soccer, ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα.