Βενιζέλος: Ο Σόιμπλε μου πρότεινε 3 φορές έξοδο από το ευρώ

Τρεις φορές πρότεινε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο “Thessaloniki Summit 2017”.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι πρωτίστως πρόβλημα έλλειψης εμπιστοσύνης και συσπείρωσης της κοινωνίας και δευτερευόντως δημοσιονομικό.

«Το πρόβλημα της χώρας μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης της κοινωνίας, με συσπείρωση και συμμετοχή όλων των πολιτών στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος από το βήμα της εκδήλωσης, απάντησε σε ερωτήσεις που του απηύθυνε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, αλλά και το κοινό.

Σε ερώτηση εάν οι μετεκλογικές εξελίξεις στη Γερμανία θα επηρεάσουν άμεσα και την Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το σωστό για την Ελλάδα και για την Ευρώπη θα ήταν να συμμετείχαν στην κυβέρνηση και οι σοσιαλδημοκράτες. Παράλληλα εκτίμησε ότι θα υπάρξει σκληρή και πολύμηνη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην καγκελάριο Μέρκελ και τους εταίρους που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, τον χαρακτήρισε «φιλοευρωπαϊστή, σκληρό διαπραγματευτή», αλλά και «πολιτικό που τηρούσε τις δεσμεύσεις του και μπορούσες να συνεννοηθείς μαζί του».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Σόιμπλε του πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, και μάλιστα τρεις φορές, αλλά ο ίδιος, όπως είπε, κατάφερε να τον πείσει με την επιχειρηματολογία του, ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει στο Ευρώ.

«Και όχι μόνο το δέχτηκε, αλλά στήριξε με αποφασιστικότητα τη δέσμευσή του και έμεινε σταθερός», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος για τον γερμανό τέως υπουργό Οικονομικών.

Ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το δίδυμο Μέρκελ–Σόιμπλε όλα αυτά τα χρόνια δεν άλλαξε και ακολούθησε σταθερή και αταλάντευτη οικονομική πολιτική, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου τα χρόνια της κρίσης άλλαξαν πολλοί πρωθυπουργοί και υπουργοί.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις επενδύσεις κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διακατέχεται από ιδεοληπτικό σύνδρομο.

«Υπάρχουν λαμπρές επενδύσεις που για τον μικρό–καταγωγικό ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν κόκκινο πανί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο καναδός επενδυτής στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο η Eldorado. Οι Καναδοί μπορεί να συμμετέχουν έμμεσα σε επενδυτικά σχήματα σε τράπεζες, στο αεροδρόμιο των Αθηνών, κ.ά.» υπογράμμισε.