Γαλλία: Η πτώση στην κατανάλωση ρίχνει τον πληθωρισμό στο 1%

advertisement

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινήθηκε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη Γαλλία, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της γαλλικής στατιστικής αρχής.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε ετήσια άνοδο 1% τον Σεπτέμβριο, από 0,9% τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε 1,1% τον Σεπτέμβριο έπειτα από άνοδο 1% τον προηγούμενο μήνα.
Σε μηνιαία βάση οι τιμές υποχώρησαν 0,1% τον Σεπτέμβριο.

Πτώση στις καταναλωτικές δαπάνες

Οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία ήταν πιο αδύναμες από ό,τι αναμενόταν το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδειξαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να χάσει τη δυναμική που “έκτισε” κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι καταναλωτικές δαπάνες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Insee.
Τα στοιχεία ήταν κατώτερα των προσδοκιών για αύξηση 0,1% σε δημοσκόπηση οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από τη Wall Street Journal.

Η Insee επίσης αναθεώρησε τα στοιχεία για την καταναλωτική δαπάνη του Ιουλίου ελαφρώς σε 0,6%, από 0,7% προηγουμένως.

Τον Αύγουστο, οι Γάλλοι καταναλωτές δαπάνησαν λιγότερα για φαγητό συγκριτικά με τον Ιούλιο, ενώ ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για ρούχα και οικιακά έπιπλα επιβραδύνθηκε απότομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Insee.