ΔΝΤ: Θέλουμε να μειωθούν τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών – Δεν έχουμε κόντρα με την ΕΚΤ

advertisement

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μία αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την μείωση των κόκκινων δανείων τους».

Αυτό υποστήριξε, μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του Ταμείου.

Ο ίδιος δεν επεκτάθηκε περισσότερο στο θέμα, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος χαρακτήρισε εποικοδομητική την πρόταση της ΕΚΤ για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.

Ο κ. Μάρεϊ δεν αποδέχθηκε ότι το Ταμείο «υπέστη ήττα» ή αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εγκαταλείποντας το αίτημα που είχε θέσει για την διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου των ελληνικών τραπεζών (AQR) παράλληλα με την προγραμματισμένη άσκηση προσομοίωσης σε ακραίες συνθήκες (stress test).

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το ΔΝΤ συμμερίζεται την πρόταση της ΕΚΤ, την οποία θεωρεί ιδιαιτέρως εποικοδομητική. Ακόμη, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία συνεργάζεται αρμονικά. Υπογράμμισε, δε, ότι το Ταμείο δεσμεύεται πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος, επιβεβαίωσε πως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχει συναντήσεις με Έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο.

Πηγή:protothema.gr