Κουρουμπλής: Το Sea Diamond δεν έχει στεγανοποιηθεί ακόμα

Την Τρίτη θα καλέσω δημοσιογράφους και δημάρχους να δούμε αν έχουν καθαριστεί οι ακτές, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας

Τις ενέργειες που έγιναν αμέσως μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και της ρύπανσης που προκάλεσε στον Σαρωνικό και στις ακτές της Αττικής και της Σαλαμίνας, υπεραμύνθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος δεν δίστασε να δηλώσει ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο κ. Κουρουμπλής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε τόσο σίγουρος για τις κινήσεις που γίνονται, καθώς ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα καλέσει δημοσιογράφους και δημάρχους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν καθαριστεί οι ακτές.

«Δεν είναι απλό γεγονός, Βυθίστηκε ένα πλοίο στα καλά του καθουμένου. Το ζήτημα που έχει τεθεί είναι αν υπήρξε η απαραίτητη κινητοποίηση. Το πλοίο βυθίστηκε στις 2:30 τα ξημερώματα της Κυριακής. Στις 3:30 ήταν εκεί πλοίο του λιμενικού. Στις 4 ήταν το πλοίο που διέσωσε τους ναυτικούς. Στις 6:14 έγινε η ανάθεση στην εταιρεία για τη στεγανοποίηση του πλοίου. Τη νύχτα δεν γίνεται ο καθαρισμός. Δεν είναι εύκολη υπόθεση αυτή. Το πλοίο βυθίστηκε. Για να γίνει η επιχείρηση, πρέπει να ξέρεις που είναι το πλοίο. Στις 9:40 μπήκαν οι φράκτες. Στις 10 άρχισε η στεγανοποίηση. Ο Μητσοτάκης που ζητάει την παραίτησή μου, πιάστηκε αδιάβαστος. Αν λέω ψέματα, τότε θα παραιτηθώ», δήλωσε αρχικά ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Όταν θα ρθει η ώρα και θα τελειώσει η επιχείρηση, όλα θα απαντηθούν. Το μαζούτ που χύθηκε δεν είναι απλή ιστορία. Το Sea Diamond το ξέρετε ότι δεν έχει στεγανοποιηθεί ακόμα; Στόχος μας ήταν να το στεγανοποιήσουμε και σήμερα άρχισε η άντληση του πετρελαίου. Αν είχαμε 40 αντιρρυπακτικά σκάφη, μπορεί το αποτέλεσμα να ήταν άλλο. Η χώρα επιστράτευσε όλα τα πλοία του ιδιωτικού τομέα και τα 7 σκάφη του λιμενικού σώματος, με τρεις στόχους. Ό,τι υπάρχει στη θάλασσα και ό,τι έχει καλύψει τις παραλίες, θα καθαριστεί», τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Ήμουν στην Αγγλία μέχρι χθες. Η Ελλάδα είναι απο τις λίγες χώρες που δεν χρησιμοποιεί χημικά. Προσπαθεί κυρίως με μηχανικά μέσα», δήλωσε και πρόσθεσε πως «το πλοίο έχει πιστοποιηθεί. Εκείνη τη στιγμή είχε πάνω δύο ανθρώπους και έπρεπε να είχε παραπάνω. Δεν είχε ρήγμα. Το ότι βυθίστηκε τόσο γρήγορα, είναι ένα ερωτηματικό. Μας βάζει σε υποψίες. Την άλλη Τρίτη έχω καλέσει τους δημοσιογράφους και τους εκπροσώπους των κομμάτων να πάμε σε αυτά τα σημεία και να δούμε τι έχει καθαριστεί. Με την εταιρεία αυτή έχω πληροφορίες ότι υπήρχαν και παλιότερα προβλήματα. Ότι είχαν κατασχεθεί δύο πλοία».

Σε ερώτηση για τα περί παραίτησης, είπε πως «ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να ζητήσει ανά πάσα στιγμή την παραίτηση κάθε υπουργού» και πρόσθεσε: «Αν δείτε τώρα στη Σαλαμίνα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε έναν μήνα θα δούμε τι αποτέλεσμα θα έχουμε. Έχουμε ήδη ζητήσει να γίνουν μετρήσεις».

Πηγή:protothema.gr

advertisement