Στους δρόμους χιλιάδες Γάλλοι με «κεντρικό σύνθημα» ατάκα του Μακρόν

advertisement

To πρώτο μπρα ντε φερ με τα συνδικάτα θα έχει σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να ξεχυθούν στους δρόμους της χώρας διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση του τομέα της εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση των Παρισίων.

Την ίδια ώρα, ενώ θα εξελίσσεται η πορεία, ο ίδιος θα βρίσκεται αρκετές χιλιάδες μίλια μακριά από τη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Μακρόν θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές από τον τυφώνα Ίρμα.

Θα μείνει όμως πίσω ο πρωθυπουργός του για να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους που ζητούν εξηγήσεις για μία ατάκα του, ότι «θα αναγκάσει όλους τους τεμπέληδες στη χώρα του να εργαστούν» όταν σχολίαζε το νομοσχέδιο για την εργασία που προωθεί η κυβέρνησή του.

Τα λόγια αυτά ακούστηκαν από τα χείλη του την ώρα που ο ίδιος έδινε ομιλία στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα. Η ατάκα αυτή του Μακρόν έγινε «σημαία» των γαλλικών συνδικάτων κατά της μεταρρύθμισης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro». Και σήμερα, που προγραμματίζεται η μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο του Παρισιού, θα είναι το κεντρικό σύνθημα.

Την ώρα που ο τυφώνας Ίρμα κατέστρεφε ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του από τις γαλλικές Αντίλλες, ο Μακρόν ήταν σε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Ο 39χρονος Γάλλος πρόεδρος μεταβαίνει σήμερα στον Άγιο Μαρτίνο και τον Άγιο Βαρθολομαίο για να σφίξει το χέρι των πλημμυροπαθών. Όμως, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», o Mακρόν θα βρεθεί αντιμέτωπος με απογοητευμένους αλλά και οργισμένους πολίτες που κατηγορούν την κυβέρνηση για αναλγησία. Χθες, Δευτέρα, πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να διαβεβαιώσει τους κατοίκους των δύο νησιών ότι, μέσα στα σχέδιά της είναι η ταχύτατη ανοικοδόμηση της περιοχής, καθώς από την «επέλαση» του τυφώνα Ίρμα δεν έμεινε τίποτα όρθιο.

Κι ενώ ο Γάλλος πρόεδρος μεταβαίνει στα δύο νησιά της Καραϊβικής στο Παρίσι οι πολίτες θα πρέπει να επιστρατευτούν με ιώβεια υπομονή καθώς η σημερινή μέρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, κυρίως για τις μετακινήσεις τους, όπως επισημαίνουν τα γαλλικά ΜΜΕ. Πολλοί από τους κεντρικούς δρόμους θα παραμείνουν κλειστοί αφού χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον κώδικα εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.