(Βιντεο)-Στουρνάρας: Προβληματική η λειτουργία των ελληνικών θεσμών -Κάποιοι δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη

Για υστέρηση των θεσμών στην Ελλάδα, και για ανθρώπους που δεν επιθυμούν ανεξάρτητη δικαιοσύνη, κάνει λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στις αρχές Ιουλίου στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Accenture Greece Κυριάκο Σαμπατακάκη.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε μια εφ’ ολης της ύλης συνέντευξη σημειώνει ότι οι θεσμοί υστερούν και προσθέτει: Οι Έλληνες στο εξωτερικό μεγαλουργούν, διότι οι θεσμοί τους βοηθούν. Βέβαια υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Ακόμα όμως υπάρχουν οχυρά κατά της αριστείας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη για παράδειγμα. Αυτό είναι σημαντικό λάθος.

Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν τα πανεπιστήμια χωρίς αξιολόγηση. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Τα σχολεία ακόμα. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι ακόμα που θέλουν κλειστά επαγγέλματα, που θέλουν πολύ περιορισμένα ωράρια λειτουργίας.

Είμαστε μια τουριστική χώρα, κερδίζουμε από ανοιχτά ωράρια λειτουργίας, δεν χάνουμε. Θυμηθείτε πόσο κέρδισε η χώρα από το γεγονός ότι απελευθέρωσε την κρουαζιέρα. Ένα παράδειγμα σας λέω.»

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξη πολιτικών «που να έχουν το θάρρος της γνώμης και να λένε την αλήθεια, την αλήθεια στον ευρωπαϊκό Νότο, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία»,  ενώ παραδέχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι ο λαϊκισμός δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρωπαϊκό βορρά. «

Εγώ νομίζω το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ο λαϊκισμός. Και λαϊκισμός δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο, υπάρχει και στον ευρωπαϊκό Βορρά. Δηλαδή σήμερα το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες, που επί 7-8 συναπτά έτη έχουν πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία ξεπερνάνε τα όρια τα οποία θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί (“Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών”)» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης μίας πιο «ολοκληρωμένης ομοσπονδίας», ενώ έσπευσε να διασαφηνίσει: «Δεν μπορώ να πω σήμερα ότι είναι οι συνθήκες ώριμες για να καταλήξουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, αλλά σαφώς μπορούμε να κάνουμε θετικά βήματα».

Η συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα

iefimerida.gr