Έλληνας διπλωμάτης έβγαζε βίζες με το… αζημίωτο στην πρεσβεία της Τεχεράνης

«Μια μέρα βρήκα στο γραφείο μου μια σακούλα με αιτήσεις ενδιαφερομένων και από πάνω δεσμίδες χαρτονομισμάτων. Πρώτη φορά έβλεπα την… τσάντα. Θορυβήθηκα και άρχισα να φωνάζω ότι δεν θέλω να ξαναδώ τέτοια πράγματα στο γραφείο μου».

Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, αλλά είναι μια εικόνα από την ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη, έτσι όπως την περιέγραψε στην κατάθεσή της κατά την Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) του υπουργείου Εξωτερικών μία από τις υπαλλήλους της πρεσβείας. Τα «πακέτα» με χαρτονομίσματα, στα οποία αναφέρεται, είναι τα χρήματα από βίζες και θεωρήσεις, τα οποία, όμως, δεν κατέληγαν στα ελληνικά κρατικά ταμεία, αλλά -το πιθανότερο- στην τσέπη επιτηδείων.

Πρόσφατα, στο τέλος Ιουνίου 2017, το Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών επέβαλε ομόφωνα την ποινή της «οριστικής παύσης» του διπλωμάτη, Ι.Λ., ο οποίος είχε εμπλακεί στην ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση της χορήγησης δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων, θεωρήσεων σε Ιρανούς πολίτες. Μεταξύ των άλλων «παραπτωμάτων», είναι αυτό «της απόκτησης οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ιδίου ή τρίτου προσώπου». Κοντολογίς, του αποδίδεται η κατηγορία -και γι’ αυτό τιμωρήθηκε- ότι χρησιμοποιούσε την ιδιότητά του -στελέχους του κράτους- και παρείχε «διευκολύνσεις» έναντι αδράς (προσωπικής) αμοιβής.

Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής