O Αναστασιάδης έβαλε τα πρακτικά του περιβόητου δείπνου στο συρτάρι

Η αυστηρή παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είχε τελικά αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που είχε υποσχεθεί: Αντί να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά ο πρόεδρος της Κύπρου, αποφάσισε να τα βάλει σε φακέλους και να τα στείλει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε όσους άλλους θα ενημερώσει ο Άιντε.

Η ανατροπή προέκυψε στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας όταν όλοι ανέμεναν την ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου της Κύπρου με παρουσίαση του πρακτικού της συνάντηση της 6ης Ιουλίου στο Κραν Μοντάνα. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επικοινωνία με τον πρέσβη της Κύπρου στον ΟΗΕ από τον οποίο ζήτησε όπως μεταφέρει στον Πρόεδρο την έκκληση του να αποφύγει τη δημοσιοποίηση πρακτικού της συνάντησης της 6ης Ιουλίου.

Η ενέργεια αυτή από τον ΓΓ του ΟΗΕ είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει τις προθέσεις του Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος ως χθες το πρωί επέμεινε πως τα πρακτικά θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Η έκκληση του ΓΓ ΟΗΕ ήταν καταλυτική και έγειρε την πλάστιγγα καθώς ήταν πλέον εμφανές πως δημοσιοποίηση των πρακτικών θα οδηγούσε σε αρνητικές εξελίξεις.

Πέραν της αποφυγής μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΓΓ ΟΗΕ επιμέτρησε και το ότι ο διαμεσολαβητής Έσπεν Μπαρθ Άιντε μετά την κατάθεση της έκθεσής του επιτρέψει στην Κύπρο για αποχαιρετιστήριες συναντήσεις.

Στη γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος Αναστασιάδης φρόντισε να αναφέρει κάποια στοιχεία από τη συνάντηση με τον κ. Άιντε τη Δευτέρα μέσα από τα οποία φαίνεται να δικαιώνεται ο ίδιος σ’ ότι αφορά το επίμαχο θέμα των θέσεων της Τουρκίας.

Ο κ. Άιντε σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και ανακοινώνει πως μετά την κατάθεσή της έκθεσής του θα επιστρέψει στις 3 Αυγούστου για συνέχιση των διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα επανέλθει προκειμένου να αποχαιρετίσει τους δύο ηγέτες.

Χθες, ο Νορβηγός διαμεσολαβητής είχε συνάντηση με τους πρέσβεις των ξένων χωρών στην Κύπρο τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

Σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας το ψήφισμα για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο

Ομόφωνη αναμένεται να είναι σήμερα η υιοθέτηση, από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών, του ψηφίσματος με το οποίο θα ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου 2018, η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, στο τελικό σχέδιο του ψηφίσματος, το νέο στοιχείο είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από τον γενικό γραμματέα «να διεξάγει μια στρατηγική αναθεώρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης, επικεντρωμένη σε συμπεράσματα και συστάσεις για το πώς αυτή θα πρέπει να διαμορφωθεί κατά τον βέλτιστο τρόπο, για την εφαρμογή της υφιστάμενης εντολής της, που θα βασίζεται αποκλειστικά σε αυστηρά τεκμηριωμένη εκτίμηση της επίπτωσης των δραστηριοτήτων της».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών -σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ- δεν επιρρίπτει ευθύνη σε κάποια πλευρά για την αποτυχημένη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα, κρατάει «ίσες αποστάσεις» και για πρώτη φορά υιοθετεί αμερικανική πρόταση για «στρατηγική αναθεώρηση» όλων των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της Δύναμης στην Κύπρο, καλώντας παράλληλα τον Γενικό Γραμματέα να ετοιμάσει σχετική έκθεση σε τέσσερις μήνες, παρά το γεγονός ότι ανανεώνει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες.

Πληροφορίες από philenews.com, ΑΠΕ

advertisement