Λιαργκόβας: Δεν βγαίνει η «αριθμητική» του προγράμματος

Καμπανάκι κινδύνου για τα πρωτογενή πλεονάσματα κρούει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, μιλώντας στον Real FM, εκτίμησε ότι δεν βγαίνει η «αριθμητική» του ελληνικού προγράμματος, ενός προγράμματος που η πρόβλεψη για 2% πρωτογενή πλεονάσματα δεν έχει συμβεί πουθενά.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αποδομώντας την οικονομική πολιτικής της κυβέρνησης, είπε ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2021 είναι πολύ υψηλά, το 3,5% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό. Αλλά, και το 2%, στη συνέχεια, για τα επόμενα 40 χρόνια και αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο να υλοποιηθεί. Καμία χώρα δεν το έχει κάνει. Θα έχουμε ιστορικό, παγκόσμιο ρεκόρ, αν καταφέρουμε για 40 χρόνια να έχουμε 2% πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν έχει συμβεί αυτό πουθενά και δεν έχει καταγραφεί».

Και προσθέτει: «Κάτι, επομένως, δεν πάει καλά πραγματικά. Κάπως αισιόδοξοι είναι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και προφανώς είναι αισιόδοξοι για να βγαίνει η αριθμητική για το χρέος. Δεν βγαίνει, όμως, η αριθμητική του προγράμματος, όπως είναι δομημένο».

Σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα, «στο μέλλον πρέπει σίγουρα, κάποια στιγμή, να τεθεί πάλι θέμα στόχευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, να μειωθεί ο πήχης, το λέει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτό, έτσι ώστε να γίνει πιο ρεαλιστικό το πρόγραμμα και να δοθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος. Όσο είναι υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η μείωση της φορολογίας».