ΠΑΤΡΑ: Αθώος ο δήμαρχος Κ.Πελετίδης που δεν έδωσε στοιχεία για τους συμβασιούχους – Ευεργετική τροπολογία της κυβέρνησης

 

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ προς συζήτηση και επεξεργασία.
Το νομοσχέδιο διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη και 150 άρθρα και όπως αναφέρει η Κυβέρνηση, στόχο έχει να διευκολύνει τη λειτουργία των ΟΤΑ και να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους, ιδίως εκείνους που εργάζονται σε καθεστώς ομηρίας εδώ και αρκετά χρόνια. Με τις προωθούμενες διατάξεις συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης και ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών.
Είχε αρνηθεί να δώσει στοιχεία ο Πελετίδης
Ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, είχε αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία των ατομικών φακέλων συμβασιούχων για επανέλεγχο των συμβάσεων τους και μάλιστα είχε δικαστεί στις 27 Απριλίου για το συγκεκριμένο θέμα.
Ηταν χαρακτηριστικό, δε, πως ο κ. Πελετίδης είχε αρνηθεί να κάνει δηλώσεις για το θέμα μετά τη δίκη του Απριλίου. Πολλοί είχαν απορήσει τότε, όμως όπως φαίνεται ο δήμαρχος Πατρέων «κάτι περίμενε».
Ουσιαστικά, οι διορθώσεις του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ τον αθωώνουν για τη στάση που είχε επιλέξει να κρατήσει το 2014 που του είχε ζητηθεί να δώσει τα στοιχεία των συμβασιούχων.
Το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής
Στην αιχμή του δόρατος αναμένεται να βρεθεί και διάταξη με την οποία παύουν οριστικά οι πειθαρχικές διώξεις κατά δημοτικών υπαλλήλων και αρμοδίων οργάνων των ΟΤΑ οι οποίοι δεν είχαν παραδώσει στοιχεία για τους εργαζόμενους στο πρώην υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε εφαρμογή νόμου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η διάταξη προβλέπει ότι παύουν οριστικά και οι ποινικές διώξεις. Η διάταξη δεν δέχεται μόνο τα πυρά της Νέας Δημοκρατίας. Το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής στην έκθεσή του προειδοποιεί ότι «εφόσον υφίστανται εκκρεμείς ποινικές διώξεις, με τη νομοθετική παρέμβαση στην άσκηση της δικαστικής λειτουργίας θίγεται η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών (άρθρο 26 του Συντάγματος).
Πριν από λίγο και η ίδια η ΝΔ, διά του γενικού εισηγητή της Μάκη Βορίδη έκανε αναφορά στο συγκεκριμένο άρθρο. «Υπήρχε υποχρέωση σε υπαλλήλους των ΟΤΑ να δίνουν στοιχεία σε εκτέλεση νόμου, του νόμου Μητσοτάκη. Αίσχος! Αμα είναι νόμος Μητσοτάκη έχει δικαίωμα ο υπάλληλος να μην τον εφαρμόσει και λέτε απαλλάσσονται οι υπάλληλοι αν και εκκρεμούν στα δικαστήρια οι υποθέσεις αυτές στα δικαστήρια. Αυτό είναι δημόσια διοίκηση;», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, που έθεσε επίσης θέμα αντισυνταγματικότητας της διάταξης αυτής.
Αλλά και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη διάταξη, είπε ότι καταργεί τη συνέχεια της λειτουργίας του κράτους και της διοίκησης, είναι το κομματικό ρουσφέτι σε όλους αυτούς που προέτρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ σε απείθεια και ότι η διάταξη παραβιάζει και προσβάλλει τη διάκριση των εξουσιών. Κατηγόρησε επίσης την Κυβέρνηση για πελατειακής αντίληψης διατάξεις και ότι θέλει να χειραγωγήσει το δημόσιο και να αλώσει τη δικαιοσύνη.
Στο στόχαστρο της ΝΔ αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βρίσκονται κυρίως τα άρθρα με τα οποία:
σε περιπτώσεις λύσης κοινωφελών επιχειρήσεων των ΟΤΑ, το προσωπικό μπορεί να μετακινηθεί σε προσωποπαγείς θέσεις στους Δήμους, υπό την προϋπόθεση ότι απασχολείτο στην επιχείρηση κατά την 31.5.2011.
η κατάργηση της αναστολής προσλήψεων στους δημοτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς
προβλέπεται ο διορισμός ή η πρόσληψη κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης καταταγέντων σε πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ για τους οποίους έχουν εκδοθεί αποφάσεις κατανομής τους σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ που έχουν καταργηθεί ή λυθεί. Η πρόσληψη προβλέπεται ότι θα γίνει σε προσωποπαγείς θέσεις.
αποδίδονται σε χρήμα Μέτρα Ατομικής Προστασίας και το γάλα που δεν είχε δοθεί στους εργαζόμενους τα έτη από το 2012 έως και το 2016
διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (σ.σ. σε αυτό δεν είναι αντίθετη η Δημοκρατική Συμπαράταξη).
«Το αφήγημα της ΝΔ είναι η τυφλή πόλωση και η τυφλή άρνηση σε όλα» σχολίασε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Πρατσόλης και κατηγόρησε την ΝΔ ότι έχει υιοθετήσει αυτή την στρατηγική ως διέξοδο απελπισίας.
Η χρηματοδότηση κομμάτων
Θέματα χρηματοδότησης των κομμάτων ρυθμίζει άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς και προβλέπει ότι παρατείνεται μέχρι 31.12.2017 η εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3023/2002 (σ.σ. οι διατάξεις έχουν τροποποιηθεί με το ν. 4472/2017).
Πρόκειται για την εφαρμογή διατάξεων σχετικά με το ακατάσχετο και το ανεκχώρητο του ποσοστού της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα καθώς και την έκδοση κουπονιών που αποτελούν μορφές οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων.
Η έναρξη εφαρμογής του προσφάτως ψηφισθέντος πλαισίου από 1.1.2018 κρίθηκε αναγκαία από την κυβέρνηση δεδομένου ότι το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης έχει καταβληθεί με βάση το προηγούμενο καθεστώς και γιατί δεν είναι δυνατό να θεωρηθούν κουπόνια για το τρέχον έτος, για λόγους τυπικούς.

advertisement