Το πρώτο αεροπλανοφόρο «επόμενης γενιάς» εγκαινίασε ο Τραμπ

Πρόκειται για το αεροπλανοφόρο  USS Gerald R Ford το οποίο ζυγίζει συνολικά 102.000 τόνους, διαθέτει τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα και όπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την διάρκεια των εγκαινίων θα κάνει τους εχθρούς των ΗΠΑ «να τρέμουν από φόβο»!

Μιλώντας στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, στην καθέλκυση του αεροπλανοφόρου, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «Από σήμερα θέτω το αμερικανικό σκάφος Gerald R Ford σε αποστολή. Ο Θεός να ευλογεί αυτό το πολεμικό πλοίο και όσους θα πλέουν πάνω του».

Το USS Gerald Ford κόστισε 14 δις δολάρια, έχει ύψος 25 ορόφων, 337 μέτρα μήκος και 77 μέτρα πλάτος. Η κατασκευή του αεροπλανοφόρου έλαβε χώρα στα ναυπηγεία Newport News Shipbuilding της Βιρτζίνια.

Εκτός από την καινοτόμο αρχιτεκτονική του και τα τελευταίας γενιάς ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου, το εν λόγω αεροπλανοφόρο είναι το πρώτο στο οποίο ενσωματώνονται τεχνολογίες ηλεκτρομαγνητικής δύναμης, προκειμένου για την απογείωση των μαχητικών αεροσκαφών. Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του νέου σκάφους είναι ότι μπορεί να πλέει στις θάλασσες επί 20 χρόνια χωρίς να χρειαστεί ανεφοδιασμό!

Στην τελετή καθέλκυσης μίλησε και η Σούζαν Φόρντ, η κόρη του Τζέραλντ Φόρντ, του 38ου Αμερικανού προέδρου που έδωσε το όνομά του στο αεροπλανοφόρο.

«Κανένας, απολύτως κανένας, δεν θα ήταν πιο περήφανος βλέποντας αυτό το σκάφος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζέραλντ Φόρντ είπε η κλόρη του η οποία έδωσε την εντολή στους αξιωματικούς και στο πλήρωμα να ανέβουν στο πλοίο.

Πηγη:protothema.gr