Ιράν-Ιράκ: Υπέγραψαν συμφωνία ενίσχυσης της στρατιωτικής τους συνεργασίας

Το Ιράν και το Ιράκ υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας τους και τη συνέχιση του πολέμου κατά της «τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, μια συμφωνία που αναμένεται να προκαλέσει ανησυχίες στην Ουάσινγκτον.

Ο ιρανός υπουργός Άμυνας Χοσέιν Ντεγάν και ο ιρακινός ομόλογός του Ερφάν αλ-Χιγιάλι υπέγραψαν το σχετικό μνημόνιο κατανόησης, ανέφερε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Η διεύρυνση της συνεργασίας και η ανταλλαγή εμπειριών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, η συνοριακή ασφάλεια και η εκπαιδευτική, επιμελητειακή, τεχνική και στρατιωτική υποστήριξη περιλαμβάνονται στις πρόνοιες αυτού του μνημονίου», ανέφερε το IRNA μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Τεχεράνη.

Οι σχέσεις Ιράν-Ιράκ έχουν βελτιωθεί μετά την ανατροπή του μακρόχρονου εχθρού του Ιράν, Σαντάμ Χουσέιν, το 2003 και την άνοδο στην εξουσία του Ιράκ μιας κυβέρνησης υπό τους σιίτες. Το Ιράν είναι κυρίως ένα σιιτικό έθνος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει ανησυχίες για αυτό που θεωρεί πως συνιστά αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στις συγκρούσεις στη Συρία, στην Υεμένη και στο Ιράκ, όπου συμμαχεί με σιίτες μαχητές. Οι εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξηθεί μετά την εκλογή του Τραμπ, ο οποίος κατηγορεί συχνά την Τεχεράνη ότι υποστηρίζει οργανώσεις μαχητών και αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Τραμπ είπε πως οι νέες απειλές προέρχονται από «καθεστώτα παρίες όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Συρία και τις κυβερνήσεις που τα χρηματοδοτούν και τα υποστηρίζουν». Ο στρατός των ΗΠΑ κατηγορεί το Ιράν ότι τροφοδοτεί τη βία στο Ιράκ χρηματοδοτώντας, εκπαιδεύοντας και εξοπλίζοντας παραστρατιωτικούς. Το Ιράν το αρνείται, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη βία στην παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Πηγη:protothema.gr