Τρόπο προστασίας των προϊόντων που παράγονται στις ΗΠΑ αναζητεί ο Τραμπ

advertisement

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναζητεί τρόπους προκειμένου να προστατεύσει τα προϊόντα που παράγονται στις ΗΠΑ μέσω ειδικών πιστοποιήσεων. Από την άλλη μεριά, επιδιώκει να δρομολογήσει κυρώσεις για τα εισαγόμενα στην αμερικανική αγορά, προϊόντα, τα οποία παράνομα χρησιμοποιούν την ετικέτα παραγωγικής γνησιότητας (Made in USA), σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ που έχει υποσχεθεί προεκλογικά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την προστασία των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, επανήλθε προχθές στο ίδιο θέμα τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του “θα κυνηγήσει τις πωλήσεις εισαγόμενων προϊόντων στο διαδίκτυο” οι οποίες βλάπτουν την αμερικανική βιομηχανική παραγωγή.

Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συζητήσει με μικρούς και μικρομεσαίους Αμερικανούς κατασκευαστές και παραγωγούς προϊόντων για τους τρόπους με τους οποίους θα πιστοποιούν την παραγωγή των προϊόντων τους στις ΗΠΑ απορρίπτοντας τα εισαγόμενα παραποιημένα προϊόντα, σύμφωνα με δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Στα προϊόντα άμεσου ενδιαφέροντος συμπεριλαμβάνονται τα φίλτρα υδροροών, οι σημαίες, αλλά και τα μαξιλάρια.
“Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα ξένων εταιριών που χρησιμοποιούν καταχρηστικά την ετικέτα (Made in America). Ακόμη πιο χειρότερο είναι όταν έχουν ήδη κλέψει τα σχέδια των προϊόντων,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ χάνουν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, από την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων σε μία γκάμα προϊόντων από ημιαγωγούς μέχρι την παραγωγή μπλουτζίν, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα δίνοντας στις τελωνειακές αρχές των ΗΠΑ, περισσότερες αρμοδιότητες προκειμένου να σταματούν στα σύνορα τις εισαγωγές παραποιημένων προϊόντων από άλλες χώρες.

Ο Λευκός Οίκος προγραμματίζει να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα στην εισαγωγή ενός νέου συστήματος πιστοποίησης, ενώ δεν θα προχωρεί στην αλλαγή ρυθμιστικών διατάξεων που ισχύουν. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρεται το σύστημα LEED που χρησιμοποιείται για την πιστοποίηση βιοκλιματικών προγραμμάτων κατασκευής κτιρίων.

Το μεγάλο ζήτημα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας θα τεθεί κατά τις συνομιλίες του πρώτου κύκλου συνολικών οικονομικών διαβουλεύσεων με την Κίνα (1st China-U.S. Comprehensive Economic Dialogue) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ