Επίσημη παράδοση του Φακέλου της Κύπρου

Παραδόθηκαν και επίσημα την Παρασκευή το πρωί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Νίκο Βούτση, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίας της Ολομέλειας, τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες που βρίσκονται στο Φάκελο της Κύπρου στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων και έφτασαν χθες το απόγευμα στην Κύπρο.

Στον λόγο του ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, χαρακτήρισε το συμβάν ως ένα ιστορικό γεγονός υψίστης σημασίας και την σημερινή μέρα ως μια ιστορική ημέρα.

 

 

Ο κ. Συλλούρης έκανε λόγο για πολύτιμο ιστορικό υλικό, που «δεν πρόκειται να θεραπεύσουν τις συνέπειες από τα δεινά που επέφερε στον τόπο μας το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή και ούτε θα επουλώσουν τις πληγές από την εθνική τραγωδία του 1974».

«Όμως, για την Κυπριακή Δημοκρατία, τους πολίτες της και τη Βουλή των Αντιπροσώπων η σημερινή τελετή έχει κομβική ιστορική σημασία, καθώς η παραχώρηση του υλικού που παραλαμβάνουμε σήμερα και η ειλημμένη απόφαση για την αποστολή και των υπόλοιπων συμπληρωματικών φακέλων στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα είναι ένα βήμα που θα φωτίσει και θα αποκαλύψει σκοτεινές ή ελάχιστα φωτισμένες πτυχές του προσκηνίου και παρασκηνίου της κυπριακής τραγωδίας».

Πρόσθεσε ότι νιώθει υποχρέωση να εκφράσει τις θερμές προσωπικές ευχαριστίες αλλά και του σώματος στον Αλέξη Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Bουλής και το σύνολο των ελληνικών κομμάτων που στήριξαν την απόφαση για την παράδοση, η οποία κλείνει ένα εθνικό χρέος, μια εθνική οφειλή της Ελλάδας προς την Κύπρο. Επεσήμανε ότι θα ακολουθήσει η ιστορική αξιοποίηση των αρχείων με τον κατάλληλο σεβασμό που αρμόζει.

 

Ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι «πραγματικά αισθάνομαι τιμή, συγκίνηση και ευθύνη που βρίσκομαι ενώπιον σας», κάνοντας λόγο για μια μεγάλη ιστορική εκκρεμότητα που κλείνε η ελληνική Bουλή, η οποία ουδέποτε ψήφισε για το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να πάρει θεσμική υπόσταση το ζήτημα και ως εκ τούτου κατέστη αναγκαίο να ξαναπάρουμε το νήμα από την αρχή.

Πρόσθεσε πως υπάρχει απόλυτη επίγνωση πως αυτό το υλικό κουβαλά οδυνηρές μνήμες του παρελθόντος.

«Η σημερινή μας πράξη από κοινού νοηματοδοτεί με ένα σύγχρονο τρόπο αυτό το “δεν ξεχνώ” ακριβώς ως μια πράξη ιστορικής συνέχισης και ανασύστασης της ιστορικής, συλλογικής μνήμης και αυτό πρέπει να μας κάνει υπερήφανους», είπε.

Σήμερα, ανέφερε, «κλείνει μια εποχή γύρω από ένα ζήτημα και είναι και η απαρχή διαδικασιών, οι οποίες σε εύλογο διάστημα προφανώς μπορούν να πάρουν και τη μορφή δημοσιοποίησης τους». Κατέληξε ο κ. Βούτσης πως η σημερινή παράδοση είναι μια πράξη αναγκαία για να προχωρήσουμε πάρα πέρα.

Πηγή: philenews.com