ΠΑΤΡΑ:Κλείνουν το ένα μετά το άλλο επιχειρήσεις επειδή δεν έκοβαν αποδείξεις-ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ

 

 

 

 

Τα πρώτα 48ωρα «λουκέτα» άρχισαν να βάζουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε επιχειρήσεις που πιάνονται να μην κόβουν αποδείξεις. Η αρχή έγινε από τουριστικές περιοχές, όπου το πρώτο «κύμα» ελέγχων έδειξε ότι το «πάρτι» της φοροδιαφυγής καλά κρατεί.

«Λουκέτα» για 48 ώρες «μοίρασαν» οι ελεγκτές σε εστιατόρια που λειτουργούν σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά και σε πόλεις όπως η Πάτρα, όπου σε έλεγχο που έγινε προ ημερών σε κατάστημα του κλάδου της εστίασης σε κεντρικό πεζόδρομο, βρέθηκε να μην έχει κόψει πάνω από δέκα αποδείξεις, με αποτέλεσμα να επιβληθεί το σφράγισματου.

Οι παραβάσεις αφορούν κυρίως τη μη έκδοση αποδείξεων, ενώ εντοπίστηκαν ταμειακές μηχανές με πειραγμένα λογισμικά που «σβήνουν» στο τέλος της ημέρας τις συναλλαγές. Υπήρξαν, όμως, και περιπτώσεις που οι παραβάσεις ήταν περιορισμένες και οι ελεγκτές επέδειξαν επιείκεια και δεν προχώρησαν στο κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην Πάτρα έγιναν τον Μάιο έλεγχοι σε 46 επιχειρήσεις και εντοπίστηκαν 14 με διάφορες παραβάσεις που αφορούν τη μη έκδοση φορολογικών στοιχειών, δηλ. παραβατικότητα σε ποσοστό 30% το οποίο δεν είναι χαμηλό.

Το ελεγκτικό σχέδιο του καλοκαιριού που προβλέπει 14.500 ελέγχους μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους ελεγκτές να ενημερώνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για τους ελέγχους που θα κάνουν, με προτίμηση τις τουριστικές περιοχές.

Μάλιστα, μέχρι να φθάσουν στον τόπο προορισμού τους δεν γνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις θα ελέγξουν και μόνο όταν φθάσουν εκεί, λαμβάνουν και τις σχετικές εντολές.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, περιορίζονται οι όποιες διαρροές ενώ επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα για τα ταμεία του δημοσίου. Μάλιστα, φέτος ο έλεγχος δεν σταματά στη διαπίστωση των παραβάσεων. Μετά τον επιτόπιο έλεγχο και εφόσον εντοπιστούν παραβάσεις, ένα άλλο συνεργείο επισκέπτεται την επιχείρηση και ξεκινά αμέσως τον φορολογικό έλεγχο των προηγούμενων ετών, που φθάνει σε βάθος τριετίας ή πενταετίας.

Κατά τον έλεγχο, αν οι ελεγκτές διαπιστώσουν ότι δεν εκδόθηκαν πάνω από 10 αποδείξεις ή ότι εκδόθηκαν χωρίς την ακριβή αξία ή ασχέτως του πλήθους των αποδείξεων, η αξία της απόκρυψης ξεπερνά τα 500 ευρώ, επιβάλλεται άμεσα η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 48 ώρες. Αν η επιχείρηση πιαστεί ξανά στο ίδιο ή στο επόμενο φορολογικό έτος να είναι υπότροπος και να μην έχει κόψει τουλάχιστον 3 αποδείξεις, επιβάλλεται αμελλητί «λουκέτο» για 96 ώρες (τέσσερις ημέρες). Αν και πάλι πιαστεί υπότροπος στα δύο επόμενα φορολογικά έτη για τουλάχιστον 3 αποδείξεις, η επαγγελματική εγκατάσταση θα κλείνει αμελλητί για 10 ημέρες.

Αν επιχειρηθεί να εμποδιστούν οι ελεγκτές με απειλές ή με τη βία, η επαγγελματική εγκατάσταση θα κλείνει για 1 μήνα. Για να συμβεί αυτό, ο επιχειρηματίας θα καλείται σε ακρόαση εντός 5 ημερών. Ωστόσο η επιβολή του λουκέτου για 1 μήνα δεν αποτρέπεται, αν τυχόν έχει ήδη υποστεί ποινές για μη έκδοση αποδείξεων.

 

Πηγη:Πολοπόννησος