Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλο στο χωριό της νότια Λέσβου

Την ανάγκη «η Ευρωπαϊκή Ενωση να φτάσει μέχρι τα όρια των θεσμικών της δυνατοτήτων για να μπορέσει να βοηθήσει στην πραγματοποίηση του έργου της αποκατάστασης των σεισμόπληκτων της Βρίσας και των άλλων 12 οικισμών» τόνισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο χωριό της νότια Λέσβου που ισοπεδώθηκε από τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ της 12ης Ιουνίου.

 

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε την ανάγκη προστασίας του δομημένου περιβάλλοντος της Βρίσας που επλήγη από τον σεισμό και το οποίο, όπως είπε, αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, της Ελλάδας αλλά και όλης της Ευρώπης.

 

«Σ’ ένα νησί με την ιδιαιτερότητά του ότι φέρει το τεράστιο βάρος του προσφυγικού, που επέδειξε πρωτόγνωρα αισθήματα αλληλεγγύης. Και η αλληλεγγύη είναι βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν είναι μια γενική αρχή, είναι ένας θεσμικός κανόνας ο οποίος πρέπει να εφαρμοσθεί. Πρέπει, λοιπόν, τώρα να δείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της σ’ αυτόν τον δοκιμαζόμενο λαό της Λέσβου, και κυρίως σ’ αυτό το κομμάτι του, το νότιο νησί και τη Βρίσα, που είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

 

Κατά τις συναντήσεις του με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, τον αντιδήμαρχο Πολιχνίτου Γιώργο Κατζανό, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βρίσας Στρατή Παράκοιλα, αλλά και την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα βοηθήσει την περιοχή.

 

«Το πιστεύω απόλυτα» είπε. «Εμείς αναλαμβάνουμε τη μελέτη του έργου. Θα υπάρξει μια βοήθεια, και το πιστεύω απόλυτα, από τους δυο αρμόδιους επιτρόπους. Ο ένας, ο οποίος είναι αρμόδιος και για την πολιτική προστασία, ο κ. Στυλιανίδης. Ο άλλος, ο κ. Αβραμόπουλος με τον οποίο επίσης επικοινώνησα. Και το ξέρουν αυτό και ο δήμαρχος και η περιφερειάρχης, ότι έχουν ήδη ξεκινήσει ώστε να μπουν μπροστά όλοι οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή της σε αυτό το έργο» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

 

«Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι όλοι μας, η Πολιτεία, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα συνεργαστούν. Δεν μας χωρίζει τίποτα σ’ ένα τέτοιο σημαντικό έργο, ώστε να έχουμε σύντομα αποτελέσματα» σημείωσε.

 

Ο κ. Παυλόπουλος έφθασε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Πολιχνίτου με ελικόπτερο προερχόμενος από τα Ψαρά. Τους πολίτες που τον υποδέχθηκαν στο Πολύκεντρο του κεφαλοχωριού αυτού της Λέσβου, ο κ. Παυλόπουλος τους διαβεβαίωσε ότι «η Βρίσα πρέπει και θα ξαναγίνει όπως ήταν». Σημείωσε δε την ύπαρξη του «οπλοστασίου» του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο η Βρίσα έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και της σχετικής μελέτης προστασίας της. Το ίδιο επανέλαβε και στον πρώην υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη, επί ημερών της θητείας του οποίου θεσπίστηκε το προεδρικό Διάταγμα της προστασίας των οικισμών της περιοχής.

 

Ακολούθησε ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους καθηγητές Νίκο Βούλγαρη, πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ευθύμιο Λέκκα, πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, σχετικά με τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, τη μετασεισμική ακολουθία και τις επιπτώσεις του στους οικισμούς της νότιας Λέσβου και ιδιαίτερα στη Βρίσα, όπου, όπως χαρακτηριστικά είπαν οι επιστήμονες, δημιουργήθηκαν τεράστιες βλάβες στις υποδομές και στον δομημένο ιστό.

 

Ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε τον οικισμό της Βρίσας όπου και επιτόπου διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής και ενημερώθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητή Νίκο Σουλακέλλη για το επιτελούμενο πρόγραμμα τρισδιάστατης απεικόνισης των καταστροφών.

 

Αναχωρώντας από τη Βρίσα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους πολίτες «να αντέξουν». «Σας παρακαλώ όλους σας, ειλικρινά να αντέξετε. Εχετε αντιμετωπίσει πολλά, έχετε ζήσει πολλά εδώ στη Λέσβο. Το ξέρετε. Σας διαβεβαιώ μονάχα, ότι αυτά που λέμε τώρα δεν είναι μόνο λόγια. Θα μετατραπούν σ’ ένα έργο και θα το δείτε. Και σε αυτό, το τονίζω, συνεργάζονται όλοι. Είναι ένα υπόδειγμα πραγματικά συνεργασίας των πάντων σ’ αυτό το νησί το οποίο δείχνει πώς στα δύσκολα μπορούμε να βρούμε τον δρόμο μας. Να είναι ο Θεός μαζί σας…» κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

advertisement