ΜΑΚΡΟΝ: ΚΑΛΟ ΝΕΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ

«Χαιρετίζω την ανάκαμψη της Ελλάδας και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο Α. Μέρκελ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

 

«Βρέθηκε στο τελευταίο Eurogroup ένα πολύ ισχυρό συνδετικό πλαίσιο. Στη σημερινή σύνοδο δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα, και αυτό είναι πολύ καλό νέο, γιατί δουλέψαμε πολύ με τη Μέρκελ, ώστε να καταλήξουμε στη συμφωνία που βρέθηκε στο Eurogroup», σημείωσε ο Μακρόν.

 

Από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως «δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα στη σημερινή σύνοδο γιατί έχουν βρεθεί λύσεις και επισήμανε πως και με το «πακέτο Γιούνκερ» θα υπάρχει ενίσχυση των επενδύσεων».

 

Ο Μακρόν είπε επίσης πως όταν η Γαλλία και η Γερμανία μιλούν με την ίδια φωνή, η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει.

 

Πρόσθεσε πως η Ευρώπη είναι η καλύτερη προστασία από τις μεγάλες προκλήσεις, από την τρομοκρατία μέχρι τη μετανάστευση και το εμπόριο.

 

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η προσφυγική κρίση δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν μερικές μόνο χώρες της ΕΕ, αλλά όλες.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η προσφυγική κρίση δεν είναι προσωρινή, αλλά θα συνεχιστεί και γι’ αυτό απαιτείται μια μακροπρόθεσμη απάντηση.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι υποστηρίζει τις ανοικτές αγορές, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Ευρώπη θα είναι αφελής και ότι θα υπερασπιστεί τους κανόνες και θα εξασφαλίσει ότι θα γίνονται σεβαστοί.

 

Ο Μακρόν τόνισε ακόμη πως χρειάζεται «πραγματική αμοιβαιότητα» στις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς.

 

Από την πλευρά της η Α. Μέρκελ τόνισε την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Ιταλία στο προσφυγικό ζήτημα εξηγώντας πως αυτή είναι η δική της αντίληψη για την Ευρώπη.

 

«Εάν είμαστε μαζί γύρω από ένα τραπέζι, εάν έχουμε κοινά εξωτερικά σύνορα, τότε πρέπει μια μέρα να μπω στη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ιταλού πρωθυπουργού, οι οποίοι δέχονται κάθε μέρα καινούργιους πρόσφυγες και μετανάστες» είπε η Α. Μέρκελ και προσέθεσε: «Δεν μπορώ απλά να χαίρομαι που βρίσκομαι στο κέντρο της Ευρώπης και δεν έχω αυτό το πρόβλημα με τους πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντικό να μπαίνεις στη θέση των άλλων, αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι για να βρούμε ένα συμβιβασμό».

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας είπε πως η Σύνοδος Κορυφής έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας προσθέτοντας πως κρίσιμη σημασία για την επιτυχία της είχε η προετοιμασία της από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

 

Η Μέρκελ πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στο μέλλον της και πως η έξοδος της Βρετανίας δεν μπορεί να συσκοτίσει αυτή την ανάγκη.

 

Η καγκελάριος υπογράμμισε επίσης πως ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έδωσε στους ευρωπαίους ηγέτες μια αισιόδοξη εικόνα για την ευρωπαϊκή οικονομία.

 

Η Μέρκελ τόνισε πως η ΕΕ βασίζεται σε κοινές αξίες και πρόσθεσε πως, αν κάποιος βλέπει ότι οι αξίες αυτές παραβιάζονται, πρέπει να το λέει.

 

Η καγκελάριος δήλωσε ακόμη πως δυστυχώς δεν υπήρξε πρόοδος όσον αφορά τον καταμερισμό του βάρους των προσφύγων εντός της ΕΕ και πως θα συνεχίσει να ασκεί πίεση προς την κατεύθυνση αυτή.

 

tanea.gr