Αναφορά στο Μαξίμου από την Ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο- Τι λέει για τον Σόϊμπλε

Ανάλυση του πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο Θοδωρή Δασκαρόλη που διαβιβάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με την οποία είναι σφόδρα πιθανό ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε να παραμείνει, τελικά, στο υπουργείο Οικονομικών και μετά τις γερμανικές εκλογές, αποκαλύπτει σήμερα η “Νέα Σελίδα” σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Αγγελικής Σπανού.

 

Σύμφωνα με την ανάλυση της πρεσβείας μας:

 

-Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είναι πυκνός και δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη. Οι δύο τελευταίος εβδομάδες πριν τις εκλογές, άλλωστε, επηρεάζουν καταλυτικά το αποτέλεσμα.

 

-Η πολιτική κυριαρχία του CDU (Άγκελα Μέρκελ) δεν θεωρείται, πάντως, αναστρέψιμη, ενώ η δημοτικότητα της Γερμανίδας Καγκελαρίου ανεβαίνει.

 

-Το SPD συνεχίζει να υποχωρεί δημοσκοπικά καθώς φαίνεται πως η κοινωνική ατζέντα του Μάρτιν Σουλτς αλλά και οι παλινωδίες του προκάλεσα εκτόνωση της αρχικής δημοσκοπικής έκρηξης.

 

-Το σενάριο επανάληψης του “μεγάλου συνασπισμού” είναι ισχυρό αυτή τη στιγμή γιατί το επιθυμούν και η κοινωνία και οι ελίτ της χώρας. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, εάν το SPD κινηθεί κοντά στο 15% ίσως επικρατήσουν οι φωνές που θέλουν να παραμείνουν οι σοσιαλδημοκράτες εκτός κυβέρνησης ώστε να ενισχύσουν την ταυτότητά τους και να ασκήσουν αντιπολίτευση. Εάν το ποσοστό ξεπεράσει το 20%, τότε μάλλον να υπερισχύσουν εκείνοι που θέλουν συμμετοχή στην κυβέρνηση.

 

– Είναι υπαρκτό το σενάριο σχηματισμού κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων, καθώς το κόμμα αυτό μπαίνει, όπως όλα δείχνουν, στη Βουλή. Ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται αρνητικό για την Ελλάδα διότι θα ενισχυθεί η “σχολή Σόϊμπλε”, ενώ το συγκεκριμένο κόμμα είχε ταχθεί ευθέως υπέρ του Grexit.

 

Αναλυτικά στη “Νέα Σελίδα” που κυκλοφορεί.