Εργαζόμενοι εμπόδισαν τη γενική συνέλευση στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ στη Σίνδο

Κατάληψη στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν από το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι στην αμυντική βιομηχανία, οι οποίοι κατάφεραν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης.

 

«Μιλήσαμε με την εκπρόσωπο του ελληνικού Δημοσίου, η οποία μας ενημέρωσε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα γενική συνέλευση αναβάλλεται, παρότι είχε στα χέρια της την απόφαση του υπουργού για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης» δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Θεόδωρος Αλιόγκας, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν σε επιφυλακή, για την περίπτωση που κάτι θα αλλάξει.

Η γενική συνέλευση, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 3.30 μετά το μεσημέρι, είχε ως θέματα ημερησίας διάταξης τη μεταφορά της έδρας της και την τροποποίηση του καταστατικού.

«Ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα για την ΕΛΒΟ, που είναι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των δύο υποψηφίων τις αμέσως επόμενες ημέρες, θέλουν να κάνουν σήμερα το δεύτερο βήμα, που είναι η έγκριση της μεταφοράς της έδρας. Πρακτικά, αν εγκριθεί η μεταφορά, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έχει κλείσει τον κύκλο της και η έδρα της θα πάει ποιος ξέρει πού. Πουλήσαμε μήπως ήδη την ΕΛΒΟ χωρίς όρους και χωρίς να το γνωρίζουμε; Θέλουν να πάρουν τα κλειδιά της ΕΛΒΟ από τη Σίνδο Θεσσαλονίκης για να τα πάνε πού;» διερωτήθηκε ο κ. Αλιόγκας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΒΟ τελεί υπό πώληση: δύο εταιρείες έχουν καταθέσει οικονομικές προσφορές για την αγορά του 85,49% των μετοχών της, που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, στο πλαίσιο διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με τιμή εκκίνησης τα 10 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη γερμανική «Krauss-Maffei Wegmann» και τη νοτιοαφρικανική «Paramount».

Οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά και οι οικονομικές προσφορές των δύο υποψηφίων αναμένεται να ανοίξουν στις αμέσως επόμενες ημέρες και η διαδικασία της πώλησης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2017.

Στην κινητοποίηση είχαν «επιστρατευτεί» τέσσερα στρατιωτικά οχήματα, που οι εργαζόμενοι έχουν παρατάξει στην πύλη του εργοστασίου: δύο ρυμουλκά- αρματοφορείς ΟSKOSH, που έχουν ανακατασκευαστεί στην ΕΛΒΟ, καθώς και ισάριθμα φορτηγά MAN, από την παρτίδα που προοριζόταν για τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου.