Καταγγελία Λαφαζάνη: «Η γερμανόδουλη κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το Κοντομαρί Χανίων ως μαρτυρικό χωριό»

Εδώ στο Κοντομαρί, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στο δίκαιο εθνικό αίτημα που έχει υποβληθεί εδώ και πέντε χρόνια από τον τοπικό Δήμο, να αναγνωρισθεί, στη μνήμη των εκτελεσθέντων ηρώων, το Κοντομαρί ως μαρτυρικό χωριό, ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης

 

Μία σοβαρή καταγγελία σε βάρος της κυβέρνησης διατύπωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Πάνος Λαφαζάνης, ο οποίος επισκέφθηκε, μαζί με τον Αλέκο Αλαβάνο, του Σχεδίου Β’ και άλλα στελέχη της Αριστεράς, το Κοντομαρί Χανίων για να παραστούν στην εκδήλωση μνήμης στο ηρωικό χωριό προς τιμήν των 25 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς κατακτητές Κρητών πατριωτών, την πρώτη ομαδική εκτέλεση των Γερμανών Ναζί στην Ελλάδα και την Ευρώπη!

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε αρχικά ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα, συμμορφούμενη με τις Γερμανικές απαιτήσεις, όχι μόνο υποχωρεί κατά κράτος στο ζήτημα του χρέους, ενώ πρώτα έσπευσε να ψηφίσει ένα τέταρτο σκληρό μνημόνιο, αλλά και την ίδια ώρα τηρεί σιγή ιχθύος και έχει εγκαταλείψει και πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων, το μέγα ηθικό και εθνικό θέμα της διεκδίκησης των Γερμανικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου». Και συνέχισε, εκφράζοντας την οργή της τοπικής κοινωνίας: «Και δεν φτάνει αυτή η άκρως προδοτική και αντεθνική στάση αλλά, εδώ στο Κοντομαρί, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στο δίκαιο εθνικό αίτημα που έχει υποβληθεί εδώ και πέντε χρόνια από τον τοπικό Δήμο, να αναγνωρισθεί, στη μνήμη των εκτελεσθέντων ηρώων, το Κοντομαρί ως μαρτυρικό χωριό. Όπως πληροφορούμεθα, μετά από πέντε χρόνια εξέτασης και παρά τις πιέσεις από τη ΛΑ.Ε, η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών απέρριψε το δίκαιο αίτημα της αναγνώρισης ως μαρτυρικού τόπου του Κοντομαρί, με το προκλητικό, απάνθρωπο και εξοργιστικό σκεπτικό πως οι εκτελεσθέντες ήταν λίγοι και ότι για να υπάρξει αναγνώριση, θα έπρεπε το ποσοστό των εκτελεσμένων στον πληθυσμό του χωριού να ήταν μεγαλύτερο. Ντροπή και αίσχος! Καταγγέλλουμε αυτήν την βάρβαρη και απάνθρωπη στάση της κυβέρνησης Τσίπρα και των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι Γερμανικό προτεκτοράτο. Απαιτούμε την άμεση αναγνώριση του ηρωικού Κοντομαρί σε μαρτυρικό τόπο. Απαιτούμε την διεκδίκηση των δίκαιων αποζημιώσεων στις οικογένειες των εκτελεσθέντων στο Κοντομαρί και σε όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Λαφαζάνης κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει την Γερμανοδουλεία», όπως είπε «και να εγγράψει άμεσα στον ελληνικό προϋπολογισμό τις δίκαιες, εύλογες και τεκμηριωμένες ελληνικές πολεμικές αξιώσεις έναντι της Γερμανίας, όπως τις έχει υπολογίσει το Γενικό Λογιστήριο και ανέρχονται από κοινού, πολεμικές επανορθώσεις και κατοχικό δάνειο, σε πάνω από 300 δισ. ευρώ».

Και πρόσθεσε: «Καλούμε την κυβέρνηση να εγείρει τώρα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες το αίτημα και την διεκδίκηση των Γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης, να γίνεται κλωτσοσκούφι της Γερμανίας με το θέμα του χρέους και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να θάβει τις θυσίες του ελληνικού λαού, να θάβει τις νόμιμες και απαράγραπτες διεκδικήσεις της χώρας έναντι της Γερμανίας, ενώ εδώ στα Χανιά, δεν αναγνωρίζει τον μαρτυρικό τόπο του Κοντομαρί και την ίδια στιγμή χαρίζει σε Γερμανικά χέρια το εξαίρετο κερδοφόρο αεροδρόμιο των Χανίων, αφού πρώτα ο ελληνικός λαός προσέφερε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να το ανακαινίσει και να το δώσει σύγχρονο και αναβαθμισμένο για πολύ περισσότερα κέρδη στις γερμανικές τσέπες.

Έτσι θησαυρίζει το στυγνό Γερμανικό κατεστημένο, στο όνομα του ευρώ και της ΕΕ, έχοντας καταστήσει χώρο νεοαποικιοποίησης την Ευρώπη και πρώτα απ’ όλα την Ελλάδα.

Η δημοκρατική ανατροπή είναι η διέξοδος. Να ενωθούμε και να ξεσηκωθούμε για να ελευθερώθούμε εθνικά και κοινωνικά, για μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη, δημοκρατική Ελλάδα, χωρίς μνημόνια και λιτότητα».

advertisement