Λάκης Λαζόπουλος: “Το Survivor ηρεμεί την ψυχή”

Ο Λάκης Λαζόπουλος την φετινή χρονιά απέχει από τις τηλεοπτικές μας συχνότητες. Ο δημιουργός των “Δέκα Μικρών Μήτσων” που σάρωναν σε τηλεθέαση, κάθε φορά που προβαλλόντουσαν στην τηλεόραση, έχει κάνει πράγματα στην τηλεόραση που θα τα συζητάμε για αρκετά χρόνια. Ο αγαπημένος ηθοποιός παραχώρησε συνέντευξη στο ένθετο “Enjoy” της εφημερίδας “Κυριακάτικη Δημοκρατία” και στην Μαρία Ανδρέου και μίλησε για πολλά, μεταξύ άλλων, για τα προβλήματα της χώρας μας, την τηλεόραση και το Survivor, αλλά και το πρόβλημα υγείας που βασάνιζε την μητέρα του.

 

Διαπιστώνετε προβλήματα δημοκρατίας;

Σήμερα θα έλεγα ότι ζούμε μια τηλεοπτική χούντα. Τι σόι πλουραλισμός είναι αυτός που όλα τα κανάλια παίζουν το ίδιο; Τι σόι δημοκρατία είναι αυτή που στους σταθμούς ακούγεται μόνο μια σκέψη;

 

Γιατί δεν βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους; Την ημέρα που η Βουλή ψήφιζε το πολυνομοσχέδιο ο κόσμος έβλεπε το “Survivor”…

Συγγνώμη που σε διακόπτω, αλλά το “Survivor” είναι μια καλογυρισμένη παραγωγή και αυτό πρέπει να το πούμε. Είναι ωραία σκηνοθετημένη. Ηρεμεί με τα πλάνα της την ψυχή. Αντί να πάρεις ένα χάπι για να σου έρθει ο ύπνος, βλέπεις τους φοίνικες και την θάλασσα. Πιστεύω ότι το “Survivor” έχει κόψει τη δουλειά των φαρμακοποιών. Επίσης το “Survivor” έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία όλη η Ελλάδα θα ήθελε να είχε φύγει. Αν ρωτήσεις κάποιον Έλληνα, θα σου πει: “Φίλε, θέλω να φύγω από εδώ, να πάρω λίγο αέρα”. Το “Survivor” λοιπόν μετακόμισε όλους τους Έλληνες τηλεοπτικά και τους πήγε στον Άγιο Δομίνικο. Η Ελλάδα εδώ και τέσσερις μήνες έχει μετακομίσει στον Άγιο Δομίνικο, κάθεται σε μια παραλία και περιμένει να της πέσει η καρύδα στο κεφάλι. Στην τηλεόραση σήμερα το κοινό βλέπει δύο πράγματα: ανθρώπους να μαγειρεύουν ή ανθρώπους να πεινάνε και να αγωνίζονται για να φάνε. Δεν τους κατηγορώ. Ο κόσμος έχει βαρεθεί να βλέπει στα δελτία εδώ και επτά χρόνια την καταστροφή να έρχεται. Δεν αντέχουν πλέον την πίεση. Γι’ αυτό δεν θέλουν να τους απασχολεί τίποτα πολιτικό. Καμιά στενάχωρη σκέψη. Αυτό που θέλουν να τους απασχολεί είναι αν αυτοί οι τύποι στον Άγιο Δομίνικο θα φάνε σήμερα καρύδες ή θα κερδίσουν ως έπαθλο κανένα κομμάτι μουσακά.

 

 

Πάμε λίγο στα τηλεοπτικά. Υπήρχε κάποιο σχέδιο να βρεθεί ο Λαζόπουλος εκτός τηλεόρασης;

Πόλεμος έγινε. Κάποτε θα τα γράψω με ησυχία. Ξέρω ως άνθρωπος, όταν αποφασίσεις να συγκρουστείς με κάποιους ισχυρούς, θα έχεις και τις επιπτώσεις. Όμως κάποια στιγμή έρχεται η ώρα της επιλογής και της απόφασης. Θα παραμείνεις υπόδουλος ή θα πληρώσεις το τίμημα; Καταλαβαίνω και κατανοώ τον πόλεμο. Δεν κρατάω κακία σε κανέναν. Ο δημιουργός έχει μια αποστολή: να ακούει τον κόσμο. Εμένα αυτό μου κληροδότησε η μάνα μου. Και μόνο μέσα από τον κόσμο διορθώνομαι. Κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι στην περίπτωση την δική μου τόσο η παρουσία μου όσο και η απουσία μου για κάποιους είναι σημαντικές. Πολλοί ενδιαφέρονται για την παρουσία μου, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που θα πληρώσουν πολλά για την απουσία μου.

 

Πώς νιώθατε την στιγμή που έγραφαν ότι ο Λαζόπουλος κάνει προπαγάνδα και εσείς τρέχατε στο νοσοκομείο για την μητέρα σας;

Στην ζωή μου έχω κάνει μια συμφωνία: να μοιράζομαι τις χαρές μου με το κοινό. Αποφάσισα τις στεναχώριες μου να τις σηκώνω μόνος μου, όπως έτσι έχει διδάξει η Ιστορία. Στους δικούς μου ανθρώπους λέω ότι στον Μυστικό Δείπνο ήταν και οι 12 μαθητές του Ιησού αλλά στον Σταυρό πήγε μόνος Του. Ούτε ένας απ’ όλους δεν Του το κουβάλησε. Και Τον σταυρώνουν σε εμφανές σημείο. Έτσι γίνεται στην ζωή. Μεταφέρεις μόνος σου το βάσανό σου, αλλά και σε εμφανές σημείο, για να βλέπουν οι άλλοι και να χαίρονται. Αλλά ακόμη και όταν οι εχθροί παίρνουν δώρα από εσένα, δεν είναι κακό. Γιατί ο δικός σου χαρακτήρας ουσιαστικά δεν αλλοιώνεται, αφού έχει μάθει πάντα να δίνει δώρα. Ας τα πάρουν και ας τα κρατήσουν. Δεν χάνει κανείς την δύναμή του επειδή κάποιοι επιτίθενται. Το θέμα είναι να αντέχεις.

advertisement