Βενιζέλος: Τα τέσσερα προαπαιτούμενα για ένα βιώσιμο χρέος

Τα τέσσερα προαπαιτούμενα για ένα βιώσιμο χρέος περιγράφει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο του στην “Καθημερινή”. Όπως αναφέρει:

“Το χρέος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, όχι πρωτίστως οικονομικά αλλά πολιτικά ως ζήτημα νοοτροπίας. Το δημόσιο χρέος μπορεί όμως υπό το βάρος του παρελθόντος να καταστεί κλειδί του μέλλοντος. Το παρεμποδίζουν αυτό οι μεταμορφώσεις και οι αντιστάσεις του δημοσιονομικού εθνικολαικισμού. Αυτές πληρώνουμε πανάκριβα δυόμισι χρόνια τώρα, με το κόστος να αυξάνεται γεωμετρικά”.

Κατά τον κ. Βενιζέλο τα τέσσερα προαπαιτούμενα ενόψει της 15ης Ιουνίου είναι:

– Πρώτον μια μελέτη βιωσιμότητας του χρέους η οποία θα λαμβάνει υπόψη την τεχνογνωσία του ΔΝΤ αλλά θα έχει τη σφραγίδα του ESM.

– Απαιτείται μεσοπρόθεσμη εξομάλυνση της καμπύλης των τόκων. Καθώς το 2022 έχουμε λογιστυική εκτίναξη των τόκων στα 18 δισ. ευρώ εώ φέτος είναι στα 5,5 δισ.

– Ορθή προβολή των χρηματοδοτικών αναγκών, για τόκους και χρεολύσια. ώστε να γίνει σοβαρή συζήτηση με τους πιστωτές και αυτό που η η ΤτΕ προτείνει για μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανελίων του EFSF κατά 8,5 χρόνια τουλάχιστον.

– Χρειάζεται παρέμβαση στο σύνολο των επισήμων δανείων. Έως σήμερα μιλάμε μόνο για το δάνειο του EFSF του 2012 και όχι για το πρώτο δάνειο που ήταν διακυβερνητικό (GLF), ούτε για το τρίτο δάνειο του ESM