Τσαβούσογλου: Το PKK χρησιμοποιεί αμάχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες»\

Οι αντάρτες της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) χρησιμοποιούν αμάχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες», υποστήριξε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου

 

Οι αντάρτες της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) χρησιμοποιούν αμάχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες», υποστήριξε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία διεξάγει έναν αγώνα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. Οι Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί λαμβάνουν τα μέγιστα μέτρα κατά τη διάρκεια των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων ώστε να προλαμβάνεται ο τραυματισμός αμάχων. Το PKK αντίθετα χρησιμοποιεί άμαχους σαν “ανθρώπινες ασπίδες”», είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad και δημοσιεύθηκε χθες.

Η σύγκρουση στη νοτιοανατολική Τουρκία αναζωπυρώθηκε τον Ιούλιο του 2015, όταν 33 φιλοκούρδοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν σε επίθεση βομβιστή καμικάζι στην πόλη Σουρούτς και κατόπιν δύο Τούρκοι αστυνομικοί δολοφονήθηκαν από το PKK. Ακολούθησε η επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των μειονοτικών αυτονομιστών ανταρτών.

Το PKK, ένοπλη οργάνωση των Κούρδων, της μεγαλύτερης εθνικής μειονότητας της Τουρκίας, μάχεται για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους. Η οργάνωση ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με στόχο να προωθήσει την κουρδική αυτοδιάθεση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ότι οι ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του σκότωσαν 3.100 αντάρτες του PKK το 2015.

advertisement