Ιος Ζίκα: Μέχρι και καραντίνα θα σκέφτονταν οι Ρεπουμπλικανοί

Βεβαίως και θα επέβαλαν καραντίνα στους ταξιδιώτες αν αυτό κρινόταν απαραίτητο για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού Ζίκα, δήλωσαν χθες οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Κρις Κρίστι και Μπεν Κάρσον

 

Βεβαίως και θα επέβαλαν καραντίνα στους ταξιδιώτες αν αυτό κρινόταν απαραίτητο για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού Ζίκα, δήλωσαν χθες οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Κρις Κρίστι και Μπεν Κάρσον.

Ο Κρίστι, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ που είχε προσελκύσει διεθνώς την προσοχή το 2014 θέτοντας σε καραντίνα μια νοσηλεύτρια που είχε επιστρέψει στις ΗΠΑ αφού είχε φροντίσει ασθενείς με Έμπολα, υπογράμμισε χθες ότι δεν θα δίσταζε να το ξανακάνει.

“Βεβαίως και θα το έκανα”, σημείωσε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας που έγινε μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στο Νιού Χαμσάιρ, ενόψει των προκριματικών εκλογών στην πολιτεία αυτή στις 10 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα ο Μπεν Κάρσον, συνταξιούχος νευροχειρουργός, δήλωσε κατά το ίδιο ντιμπέιτ ότι η χρήση του μέτρου της καραντίνας “δεν είναι ένα απλό θέμα”, αλλά συμπλήρωσε ότι αν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι εξαπλώνεται ο ιός Ζίκα και εκείνος θα χρησιμοποιούσε το μέτρο αυτό της επιβολής καραντίνας.

Ο ιός Ζίκα μεταφέρεται από τα κουνούπια, τα οποία τον μεταδίδουν στον άνθρωπο. Ωστόσο 2 κρούσματα στις ΗΠΑ για τα οποία υπάρχει υποψία ότι μεταδόθηκαν μέσω της σεξουαλικής επαφής προκαλούν ερωτήματα όσον αφορά άλλους τρόπους μέσω των οποίων μπορεί να μεταδίδεται ο ιός Ζίκα.

Ο ιός αυτός πλήττει μεγάλα τμήματα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την 1η Φεβρουαρίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, επικαλούμενος την “πάρα πολύ μεγάλη υποψία” που υπάρχει, “αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά”, για μια σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα και την “έκρηξη” στη Λατινική Αμερική του αριθμού των κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς ανωμαλίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό κεφάλι και εγκέφαλο.

advertisement