Επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Τεχεράνη

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί καλωσόρισε τον Σι στο μέγαρο Σανταμπάντ στη βόρεια Τεχεράνη – Ο κινέζος πρόεδρος θα συναντηθεί αργότερα σήμερα και με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

 

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του για να συζητήσουν τρόπους για τη βελτίωση των οικονομικών και των πολιτικών δεσμών τους μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί καλωσόρισε τον Σι στο μέγαρο Σανταμπάντ στη βόρεια Τεχεράνη. Ο κινέζος πρόεδρος θα συναντηθεί αργότερα σήμερα και με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

“Η Κίνα επιδιώκει να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν για να αρχίσει μια νέα εποχή συνολικών, μακροπρόθεσμων και βιώσιμων σχέσεων με την Ισλαμική δημοκρατία”, δήλωσε ο Σι σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA κατά την άφιξή του χθες το βράδυ στην Τεχεράνη.

“Δεκάξι συμφωνίες, περιλαμβανομένης μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας, θα υπογραφούν στη διάρκεια της επίσκεψης του κινέζου προέδρου στο Ιράν”, δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Εμπραχίμ Ραχιμπούρ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Το εμπόριο μεταξύ του Ιράν και της Κίνας ανήλθε το 2014 σε περίπου 52 δισεκ. δολάρια, δήλωσε ο Ραχιμπούρ, όμως πέρυσι σημείωσε πτώση λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

Ο Κινέζος πρόεδρος είναι ο πρώτος ηγέτης που επισκέπτεται το Ιράν μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων στις 16 Ιανουαρίου, αφού το Ιράν κατέληξε σε μια συμφωνία με τις έξι μεγάλες δυνάμεις για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματός του. Η Κίνα ήταν μία απ’ αυτές τις έξι δυνάμεις.

Ο Σι είναι επίσης ο πρώτος κινέζος πρόεδρος που επισκέπτεται το Ιράν εδώ και 14 χρόνια, σύμφωνα με το IRNA. Επισκέφθηκε επίσης τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο στη διάρκεια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, η οποία άρχισε στις 19 Ιανουαρίου.

advertisement