Στενότερη συνεργασία και συνέδριο των δήμων Ελλάδας – Τουρκίας αποφάσισαν Πατούλης – Τομπάς

advertisement

Τι αποφάσισαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης και ο ομόλογός του της Κωνσταντινούπολης κατά τη συνάντησή τους στην Πόλη

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR)  Γιώργος Πατούλης συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Δήμαρχο της πόλης, Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Τουρκίας και Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Ηνωμένων Πόλεων και Τοπικών Αρχών (UCLG) Καντίρ Τομπάς, παρουσία του Γενικού Προξένου της χώρας στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελου Σέκερη. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που γίνεται μεταξύ των προέδρων των Ενώσεων Δήμων μετά την προ πολλών χρόνων συνάντηση του τότε προέδρου της ΚΕΔΕ και σημερινού Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλου και του τότε δημάρχου Κωνσταντινούπολης και σημερινού πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και από τα δύο μέρη τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών.

Ως εκ τούτου συμφωνήθηκε η σύσταση δύο μόνιμων κλιμακίων μεταξύ της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Δήμων Τουρκίας  και τη συμμετοχή εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου με σκοπό τη διερεύνηση και προώθηση τομέων συνεργασίας κοινού συμφέροντος και ενδιαφέροντος, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας σε θεσμικά ζητήματα και ειδικότερα σε μεταρρυθμίσεις για την αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση, αλλά και σε τομείς όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος και η πολιτική προστασία.

Επίσης συμφωνήθηκε η διεξαγωγή κοινού συνεδρίου μεταξύ των δύο Αυτοδιοικητικών φορέων με τη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου και εκπροσώπων της κεντρικής εξουσίας με στόχο τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για το καλό των δύο χωρών και των πολιτών τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Και τα δύο μέρη υπογράμμισαν ότι επιβάλλεται να υπάρξει μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών συνεργασία για να αντιμετωπιστεί αυτό το μέγιστων διαστάσεων πρόβλημα. Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση των δύο χωρών υπογράμμισαν ότι αυτές θα βοηθήσουν στην υλοποίηση των κεντρικών αποφάσεων.