Ο Τσίπρας στο Νταβός ψάχνει για συμμαχίες και ζητά να κλείσει η αξιολόγηση

advertisement

Και ενώ στην Ελλάδα το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι «εκρηκτικό», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χιονισμένο Νταβός προσπαθεί να κάνει ένα… νεύμα στους επενδυτές, αλλά και να εξασφαλίσει συμμαχίες καθώς όπως φαίνεται το επόμενο διάστημα, μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση θα είναι αρκετά δύσκολο.

 

Διαβεβαιώνοντας τους Ευρωπαίους αξιωματουχους και μη ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει μέχρι κεραίας τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα θετικό νεύμα ότι θα ολοκληρωθεί δίχως καθυστερήσεις η αξιολόγηση, χωρίς μέτρα που θα διαταράξουν την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Σήμερα,βλέπει τους Κριστίν Λαγκάρντ (μετά τις κινήσεις του Πολ Τόμσεν στην Ευρώπη και τις διαρροές υ που προκάλεσαν και την αντίδραση της κυβέρνησης δια του Ευκλείδη Τσακαλώτου) και Τζακ Λιου, ενώ νωρίς το πρωί θα συμμετέχει στο ίδιο πάνελ με τον Β.Σόιμπλε.

Από την κυρία Λαγκάρντ αναμένεται να ζητήσει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του Ταμείου ως προς την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και να κατεβάσει τον «πήχη» των απαιτήσεών του για το ασφαλιστικό και να περιορίσει τις διαρροές που δημιουργούν αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία.

Μιλώντας χθες στο Bloomberg, ο κ. Τσίπρας, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όλοι οι εταίροι θέλουν μία έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωσή της, γιατί αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας. Με αυτό τον τρόπο θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο και θα επιστρέψουμε σύντομα στην ανάπτυξη».