ΠΑΤΡΑ:Φοιτήτριες Ιατρικής…κέρδισαν υποτροφίες από Κλίντον και Αγγελοπούλου!

advertisement

 

 

 

 

 

Στην ενημέρωση και την προσέλκυση εθελοντών δοτών του μυελού των οστών αποσκοπούν δύο φοιτήτριες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η υποτροφία που εξασφάλισαν από τα ιδρύματα Μπιλ Κλίντον και Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη έγινε το «όχημα» για να προβάλουν τον εθελοντισμό, και στην προσπάθειά τους αυτή ενέταξαν και τον δημοφιλή τηλεοπτικό παραγωγό Αντώνη Κανάκη.

Οι δύο φοιτήτριες συνεργάζονται με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών -ΚΕΔΜΟΠ (xarisezoi.gr), συγκεκριμένα είναι εθελόντριες του φορέα που τιμήθηκε στην πρόσφατα εκδήλωση της «Π» για την κοινωνική προσφορά του.

Η Άντρια Κωνσταντίνου από τη Λευκωσία και η Γεωργία Πιτσάβα από την Κατερίνη πήραν μέρος στη διεκδίκηση των υποτροφιών «Angelopoulos Clinton GIU Fellowship» του 2015 με το σκεπτικό ότι ο θεσμός έχει διεθνή διάσταση, υποστηρίζεται από σημαντικές προσωπικότητες παγκοσμίως και εφαρμόζει στην πράξη την πανεπιστημιακή διδασκαλία προς τους φοιτητές να τολμούν για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Πριν από λίγους μήνες οι δύο κοπέλες που χρησιμοποιούν ως σύνθημα τη φράση «How YOU can save a life» («Πώς μπορείς να σώσεις μια ζωή») συμμετείχαν με περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Επανήλθαν το τελευταίο διάστημα ζητώντας από τον Α. Κανάκη του «Ράδιο Αρβύλα» να συνδράμει στην παραγωγή ενός βίντεο που θα προβάλλει την ιδέα της δωρεάς μυελού των οστών.

«Θέλαμε ένα πρόσωπο που να είναι γνωστό, αγαπητό και να έχει απήχηση σε όλες τις ηλικίες…» δηλώνει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» η Γ. Πιτσάβα και προσθέτει ότι η ανταπόκριση από την προβολή του βίντεο στην τηλεοπτική εκπομπή του Α. Κανάκη και στο δελτίο ειδήσεων του «Αντένα» κινητοποίησε κόσμο, που επικοινώνησε με τις δύο κοπέλες και εξέφρασε την επιθυμία να στηρίξει την προσπάθεια είτε ως δότες είτε μέσα από τις δράσεις που υλοποιούν.

«Θα συνεχίσουμε με εκδηλώσεις και ενημέρωση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ» μας είπε η Γ. Πιτσάβα. Οι δράσεις των δύο φοιτητριών επικεντρώνονται στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως επειδή διαπίστωσαν με στοιχεία ότι στο συγκεκριμένο γεωγραφικό τμήμα η έλλειψη ενημέρωσης είναι ακόμα μεγαλύτερη και τα ποσοστά των εθελοντών πολύ πιο χαμηλά από τις περιοχές της υπόλοιπης χώρας.

Η Γ. Πιτσάβα παραδέχεται ότι στο ξεκίνημα της προσπάθειάς τους δεν περίμεναν πως η απήχηση θα ήταν τόσο μεγάλη. Συνεχίζουν την προβολή και την προώθηση του κοινωνικού μηνύματος, ελπίζοντας ότι θα αυξηθεί το ποσοστό των δοτών μυελού των οστών στην Ελλάδα.